Prvi dan od blagoslova biskupa V. Košića stavljanja povelje D. Dumbovića: Za športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka ograđeno cijelo gradilište, nema više pješačkih staza ni poprečnih puteljaka, a riješit će se i razdvojena Šulekova ulica

Autor: Antun Petračić
Drugi dan poslije službenog početka radova na novoj sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka na Senjaku, danas – u četvrtak- prijepodne veliki žuti rovokopač građevinske izvoditeljske tvrtke Teh-gradnja iz Zagreba iskopavao je zemlju iz najniže kote parcele od 17. 654 m2. U tih 1,7 hektara okružja smjestit će se dvorana 28x45x8 metara (širina, dužina, visina), vanjsko igralište i hodnički spoj s postojećom školom, a do završetka izgradnje tijekom 17,5 mjeseci cijelo će gradilište biti fizički zaštićeno ogradom od armirane mreže i jutenog platna.
Tako gradilište zaštićuju djelatnici kooperante firme Pet-plus gradnja iz Petrinje, a Sandi Tomić i Željko Kasum ogradu su postavljali i za jučerašnje svečanosti blagoslova gradilišta i stavljanja povelje unutar temelja buduće dvorane. Biskup sisački Vlado Košić svetom vodom je poškropio i gradilište i povelju, koju je u drvenoj kutiji ubacio gradonačelnik Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović. Pripala mu je i čast zatrpavanja prvom lopatom betona, a potom je cijelu mješavinu iz tački usuo radnik na gradilištu Marin Janeković.
Izvorni cjelokupni tekst povelje s grbom Petrinje u boji glasi „ Rekonstrukcija Osnovne škole Mate Lovraka-dogradnja školske sportske dvorane, Dana 03. 07. 2019. u 8:30 h gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović svečano je otvorio početak građenja školske sportske dvorane u Petrinji. Građenje školske sportske dvorane dio je projekta Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece, koji se nalazi unutar Intervencijskog plana Grada Petrinje. Ugovor za dvoranu potpisali su gradonačelnik Darinko Dumbović i ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Petrinji dana 11. 02. 2019. Izvođač radova je TEH-GRADNJA d.o.o., a voditeljica projekta pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec. Svečanost otvorenja gradilišta blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić“.
Dugačka ograda oko velike parcele mijenja ustaljene navike učenika ove škole i okolnih stanovnika, kojima je sada fizički zaprijećen poprečni utabani puteljak od Vatrogasne ulice prema školi, ovaj prostor više nije divlje odlagalište raznog otpada, a sužen je i prolaz uz samu zgradu, jedva je širok za pješaka, nikako za bicikliste ili „švercanje“ osobnim automobilom, što se znalo dešavati do sada.


Nova školska dvorana donijet će i „ujedinjenje“ sada nepovezane Ulice Bogoslava Šuleka: dvije trećine je u nizu, a neuređenih, bez asfaltnih, neprolaznih, slično livadi, stotinjak metara tik uz ogradu vanjskog igrališta, razdvaja preostalih deset kućnih brojeva na samom kraju.
– Predao sam Gradu službeni zahtjev za povezivanje naše razdvojene ulice i vjerujem kako će se sve riješiti do izgradnje dvorane i cjelokupnog novog infrastrukturno-urbanog zaokruživanja ovog kvarta – jučer nam kaže, s adresom u Šulekovoj ulici, gradski vijećnik Pejo Trgovčević.
Novi prostor željno iščekuje i 388 učenika sa 56 zaposlenika Lovrakove škole. Njihova ravnateljica Ankica Krnjajić-Magdić navodi kako im je 3. srpanj 2019. povijesni nadnevak, jer će za godinu i pol tjelesni odgoj i osobito uspješna košarkaška ekipa Lovrekice dobiti neizmjerno poboljšane uvjete nastave, treniranja i natjecanja. Sadašnja „dvorana“ tek su proširena dva razreda sa samo 133m2 i visine 3,6 metra.
Nova višenamjenska dvorana ( s pomičnom pregradom za dvije odvojene aktivnosti istovremeno) imat će 420 sjedala – na fiksnim tribinama 180 i teleskopskim 240 mjesta, što nam se čini premalo za velike javne gradske priredbe.
– Za gledatelje natjecanja petrinjskih sportskih dvoranskih klubova bit će ovo dovoljno mjesta- prema sadašnjem odzivu navijača na utakmice pod krovom procjenjuje iskusni Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza.


Tijek gradnje u svome okruženju, iz dvorišta škole i kroz prozore razreda, od jesenskog početka školske godine svakodnevno će najbolje vidjeti prosvjetni djelatnici OŠ Mate Lovraka. Prema obećavanju investitora ( Grad Petrinja), nadzora ( SO-RA ING) i izvoditelja radova ( Ilija Beara, direktor Teh-gradnje) dvoranu na Senjaku do konca svoga školovanja dočekat će sadašnji petaši-šestaci Vinko Blažeković, Petar Jurčević, Luka Leginović i ostali njihovi vršnjaci, jučer nazočni na svečanosti početka radova.
Zahtjevnom poslu tek slijedi pravo zahuktavanje, već se danas naveliko radilo, a sigurno je da će nova dvorana sa svojih 2.611 m2 po dokumentaciji Juricon projekta iz Zagreba i glavne projektantice Ivane Kosier, promijeniti izgled sjeverno-istočnog predjela Petrinje, između Vatrogasne, Antolićeve, Šulekove, Babićeve i okolnih ulica.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here