Završen je SEFF

U petak 28. lipnja je završilo 12. izdanje jednistvenog putujućeg festivala filmova o zaštiti okoliša i prirode. Smaragdni eco film festival – SEFF koje je ove godine prikupio sedamdesetak filmova koji se putem natječaja pristigli gotovo iz cijelog svijeta. Podijeljene u tri kategorije ( kratkometražni, dugometražni i animirani) filmove su ocijenili deveteročlani međunarodni žiri, dok je posebna nagrada publike otišla najbolje prihvaćenom filmu.

Ovogodišnji pobjednici su u kategoriji kratkometražni film: BIRTHPLACE | Jorik Dozy i Sil van der Woerd, dugometražni film: CRNA SJENKA ZELENE ENERGIJE | Dragan Gmizić, kratki animirani film: A STRANGE TRIAL | Marcel Barelli, dok je nagrada publike:  On The Wild Side | Giacomo Giorgi
– Ove godine je žiri imao zaista nezahvalan posao. Svi filmovi su bili iznimno kvalitetni, a međunarodni žiri je mjesecima prije festivala raspravljao kome će dodijeliti nagrade. – rekao je direktor festivala Daniel Pavlić. – Plastika i krivolovstvo glavne su teme filmova. U filmovima je lov prikazan kao disbalans prirode koji vodi istrebljenjima životinjskih vrsta, jer moderni lovci ne love više zbog preživljavanja, kao što su nekada lovili eskimi, nego uglavnom zbog trofeja i poriva za ubijanjem.
Filmovi su edukativni i ukazuju na probleme kojima se suočava naš planet. To su filmovi koji mogu promijeniti budućnost. Ove godine su većinom filmovi doticali probleme krivolovstva i lovstva, te istrebljenje životinjskih vrsta. Film „On the Wild side“ talijanskog autora Giacomo Giorgia, koji je doživio svoju svjetsku premijeru na Smaragdnom eco film festivalu, predstavljat će ovaj festival na prestižnom natjecanju za Greenfilm network Award koja će se dogoditi u listopadu ove godine u Portugalu.

Međunarodni festivalski tim su činili mladi ekolozi i filmaši iz Belgije, Rumunjske, Srbije, Nizozemske, Francuske, Italije, Poljske i Hrvatske, biciklima su obišli dvadesetak mjesta urbane i ruralne zone uz rijeku Unu u Bosni i Hrvatskoj. Na svom putu od 400-tinjak kilometara, osim projekcije filmova, priredili su filmske i likovne radionice, tribine i izložbe. Ovogodišnji vizual je osmislio Zdenko Bašić, a ambasador festivala je Ivana Banfić, koja je i sama promotor suživota s prirodom.

– Festivalski tim je u ovih nekoliko dana na biciklima obišao našu regiju, koju smo predstavili kao potencijalnu regiju kontinentalnog turizma na rijeci Uni. – objašnjava Pavlić. – Svi su otišli iz Hrvatske pod dojmovima koje će pamtiti cijelog života, jer u svijetu je teško naći ovakve obale Une koje mi imamo, a koje gostima bude avanturizam u netaknutoj prirodi. Baš zbog toga je našem festivalu filmova o zaštiti prirode bila vodilja rijeka Una.

Na završnici festivala u Hrvatskoj Kostajnici u kojoj je bilo i proglašenje pobjednika prethodila je izložba ilustracija Zdenka Bašića. Nakon projekcija u hotelu Central su nastupili Mr.Lee & Ivanesky.

– Ovo je svjetski značajan festival i pravi je dragulj u mnoštvu ekoloških filmskih festivala! – istaknuo je uoči projekcija u Zagrebu organizator FreDD festivala iz Toulousea u Francuskoj, Antonin Haddad. – Upravo zbog toga smo pristali biti festivalski partner Smaragdnom eco film festivalu, a meni je osobno bila čast biti dio međunarodnog žirija u društvu kolega iz Kanade, Slovenije, Meksika, Bornea, Njemačke, Argentine, Srbije i Portugala. Ovakva raznolikost članova žirija samo potvrđuje da SEFF zauzima posebno mjesto u mreži svjetskih ekoloških festivala.

Organizator je EKS – ekološko kulturna scena, a. festival je član svjetske prestižne mreže ekoloških filmskih festivala GFN – Greenfilm network, te je jedini predstavnik naše zemlje. Mreža broji 39 svjetskih festivala. Pokrovitelji festivala su Društvo hrvatskih filmskih redatelja, HAVC i Sisačko-moslavačke županija.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here