Foto: YouTube screenshot

Čizme su nekoć bile čvršće, zakovice sjajnije, koža se stapala s osjetilom njuha, a krema za održavanje bješe masnija te bi obuća danima sjajila nakon čišćenja. Da ne govorimo o samome trajanju, odnosno kvaliteti obuće. Tada su čak espadrile mogle izdržati nekoliko ljetnih sezona, one lijepe s končanim potplatom i ušivenom talijanskom zastavicom. Uf, pa iznad njih na bijelim nožicama lagane končane čarapice, hlačice s motivima havajskih otoka; doista se nekoć moglo kvalitetnije odijevati i obuvati. Džepovi u Gatsby stilu, istaknute stražnjice, lakoća se mogla udahnuti, jednako kao i mirisi slobodnih tijela koji više nikada neće biti toliko osebujni.

Sjećanja mi sežu u vrijeme ljetovanja na Jadranskom moru. Biograd, dvodijelni kupaći kostimi s rubom gaćica iznad kukova, tragovi koji ponosnom bjelinom vrište nakon svlačenja, strogo prirodne, balansirane grudi koje ispadaju iz oskudnih košarica, nudisti iza svakog kamena, lijepi poput guštera na suncu, mokrenje po nožnim prstima zbog zaostalih bodlja morskih ježeva; to su bila ljetovanja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Odlazim s ocem, jedne davne godine, na ljetovalište za djelatnike tvrtke Gavrilović. Smještamo se u sobičak s dva kreveta, s time da imamo još jednoga u sobi. Gospodin je bio nižega rasta i onako, fizički nezanimljiv, dok je moj otac bio visok i lijepo građen. Ovisan o stripovima, nazvah ih Zagor i Chico. Noću smo većinom ubijali komarce ili se kuhali pod plahtama, ali smo zato danju uživali na plaži. Otac je naišao na poslovnog partnera i njegovu obitelj (sjećam se supruge, djece baš i ne), stoga su se oni ujedinili glede boravka na nudističkoj plaži. Tada nisam imao viziju glede vrste i karaktera spomenute plaže te sam, naravno, otišao s ocem.

Smjestili smo se ispod mirisnih borova, u hladovini moćnih sjena pronašli smo skrovište, a zatim je uslijedio čin neminovnog svlačenja. Odbio sam takav čin, iz nelagode i nerazumijevanja, dok se ostatak društva svukao gotovo u sekundi. U nevjerici sam promatrao dva penisa i jednog crnog, čupavog Gremlina te se potom protestno uputio na kupanje u vlastitim Speedo kupaćim gaćicama.

Došavši do obećane slane vode, ugledah djevojčicu nešto stariju od sebe. Bila je potpuno razodjevena i imala je malene grudi. Obratila mi se pitanjem zašto na sebi imam gaćice. Odgovorih joj da su mi ih roditelji kupili kako bih se u njima kupao. Nasmijala se te krenula u vodu bez mene. Tijekom razgovora, većinom sam gledao u smjeru njenog procijepa, razumjevši da dječaci i djevojčice ne piške jednakim načinom, stoga sam odbacio kupaće gaćice i krenuo za njom.

Ne sjećam se što je dalje bilo s nama, vjerojatno ništa, međutim sjećam se da sam kasnije, i dalje u čudu, promatrao čupavog Gremlina ispred kojega su u tanjur padali zreli, crveni i sočni komadi rajčice. Naime, bilo je vrijeme za ručak. Valjda.

Gavrilovićevo odmaralište je tada bilo prepuno, ljudi su se drugačije smiješili, hrana bješe odlična, a nudizam nije bio tabu tema kao danas, što zapravo čudi. Erotika je bila zdrava mašta, Sylvia Kristel ponosna Emmanuelle, stoga se čini kao da smo i u smjeru slobodne seksualnosti debelo nazadovali. Jedna od mnogobrojnih kampanja tvrtke Gavrilović nosi naziv „Samo prvi se pamte“, što se odnosi na Zimsku salamu, međutim u mojim mislima nije taj vrhunski suhomesnati proizvod, već nagost kojoj sam se toga ljeta počeo diviti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here