Edit Po

Autor:Miroslav Šantek

Uvijek je lijepo vidjeti kad neki umjetnik u nekom gradu predstavi svoje stvaralaštvo, ali ipak je najvrijednije kad neki grad ima svoje lokalne, domaće umjetnike. To je neprocjenjivo kulturno blago,mada je u malim sredinama često prisutna poslovica da je najteže uspjeti u svom “selu” jer tu uvijek postoji, nama promatračima sa strane, bezrazložna zavist na nečiji uspjeh, ali to je tako i to se nikad neće promijeniti. Jedino sigurno pravilo koje su izmislili naši čitatelji je da ono što nije objavljeno na PS portalu se nije ni dogodilo. A jučer se dogodila zanimljiva stvar.

Edit Posavec, slikarica iz petrinjskog Brezja je jučer u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji građanima dala na uvid njene impresije, zamisli i radove koje je tehnikom akrila noćima stvarala i koji su se nagomilali u dovojnom broju da budu dio izložbe koju je nazvala “Nadahnuće”, po pjesmi Dine Dvornika. Izložbu (možete ju pogledati cijeli srpanj uz , naravno besplatan uaz) je službeno otvorila petrinjska dogradonačelnica Viktorija Kaleb, a posjetitelji su nakon razgledavanja Editinih slika u podruskom dijelu galerije bili počašćeni vinom sa Zebinca i prigodnom zakuskom, a druženje se dugo nastavilo uz živu svirku.

Ovo posljednje nije uopće čudno za one koji poznaju Edit. Naime, ona je već desetljećima inficirana neizlječivim virusom u krvi protiv kojeg nema nikakvog lijeka, a nema se smisla ni boriti protiv njega – rock and rollom. Osamdestih je pjevala u kultnoj petrinjskoj grupi Crna metalurgija koja je imala moć i da snimi nekoliko autorskih pjesama i koja je već desetljećima umirovljena i izvan pogona, ali nikad ne znate – možda zvuk električne gitare zareži kroz noć pored nasipa Petrinjčice.

Njen siin Teo je također navučen na isti virus i neumorno danima vježba sviranje gitare, nastupa često kroz razne bendove, a sinoć je uz glasovnu pomoć Daria Bursaća održao i mali tulumski koncert. Pa nek neko kaže da se ekipa iz Brezja ne zna zabavljati.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here