„Mirno spavaj anđele“: Prošireni spomenik pogibije Josipe Kožić s potpornim bijelim zidom simbolizira braniteljski otpor i boju djece i mladosti

Autor: Antun Petračić
Gradsko vijeće Petrinje 12. listopada 2015. godine donijelo je odluku o proglašenju 5. srpnja 1991. spomen-danom Josipe Kožić, prve žrtve Domovinskog rata na području Petrinje i ujedno prve poginule braniteljice u Republici Hrvatskoj. Djevojka od samo 16 godina i pet dana života (rođena 1.srpnja 1975.) ubijena je u četničkoj sačekuši nadomak roditeljske kuće u Gornjoj Budičini, a na dan njene smrti svake godine upriličuje se komemoracija, jučerašnja je bila najmasovnija i uz najviše državno-vojno obilježje.
Na mjestu Josipina ranjavanja s 18 metaka upucanih kroz vozilo, s također teško ranjenom njenom sestrom Snježanom i vozačem Vladom Dumbovićem, na 28 godišnjicu strašnog događaja otkriven je prošireni spomenik, uz već ranije obiteljsko obilježje s uklesanim u mramor: „Josipa Kožić 05.07. 1991. U osvit dana i rađanja Hrvatske, prva žrtva Banovine ubijena od četničke ruke. Mirno spavaj anđele“.
Sada je iza ovog spomenika ugrađen armirano-betonski zid, čime je „cijeli prostor doveden u operativnu svrhu da se može dostojanstveno, s puno ponosa, staviti vijenci i zapaliti svijeće. Na izrazitu želju obitelji, koji su ga svojim novcem napravili, spomenik je ostao istovjetan i na istom mjestu, nije pomaknut ni centimetar“, kaže Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje, čiji su brojni predstavnici nazočili sjećanju na Josipu.


– Za proširenje mjesta pogibije iskopano je brdo i postavljen bijeli zid koji podupire i zadržava svu silu terena, kao što su Josipa i naši branitelji bili zid u zaustavljanju četničke agresije i obrane Hrvatske. To je simbolika i poveznica, bijela boja je znakovita jer označava nevinu djecu i mlade osobe, a Josipa je poginula i u bijelom automobilu- o novom izgledu spomen mjesta još dodaje D. Dumbović.
Takvo novo i simboličko, otkrili su zajedno Marica Kožić, majka pokojne Josipe i gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović, koji je potaknuo ovakvo uređenje.
– Mislim da je bio red napraviti ovakav spomenik prvoj žrtvi u Gradu Petrinji. To je bila strašna tragedija i kada se vratimo u Domovinski rat onda ovaj spomenik nije samo pijetet Josipi Kožić nego je spomenik cijele Republike Hrvatske. Grad Petrinje je inače sam po sebi ogroman i veliki spomenik sa svim žrtvama koje su udarile temelje domovine Hrvatske i znači poštovanje svima njima, pogotovo obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, nestalih, ranjenim… -rekao je D. Dumbović.


Jučerašnje sjećanje na 5. srpanj 1991. održano na tri mjesta završilo je sinoć u crkvi Sv. Lovre u Petrinji svetom misom zadušnicom za Josipu, a prijepodne polaganjem vijenaca, cvijeća i svijeća uz spomenik svim žrtvama 2. svjetskog i poginulima u Domovinskog rata iz sela Budičine i uz prošireni kompleks tragedije nadomak kuće Kožićevih u Gornjoj Budičini.
Tu su najprije svoju tugu iskazali Josipini najbliži – majka Marica, sestra Snježana i njene blizanke Ana i Marija…
Uz državno-vojni protokol, u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a u izjavi medijima naglasio kako je Josipina žrtva bila početak velikih stradanja Hrvata na području Petrinje, ali i 560 poginulih branitelja i više od 1600 civilnih žrtava u cijeloj SMŽ.
Saborska zastupnica Željka Josić zastupala je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, prvog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića zastupao je brigadir Dražen Resler, iz Ministarstva hrvatskih branitelja i u ime ministra Tome Medveda nazočila Tatjana Pogarčić, načelnik Policijske uprave SMŽ Luka Pešut zastupao je MUP i ministra Davora Božinovića, Grad Petrinju gradonačelnik, i saborski zastupnik D. Dumbović, njegova zamjenica Viktorija Kaleb, iz Gradskog vijeća predsjednik Nenad Radošević i potpredsjednici Miljenko Bušić i Ljubica Sodić, više ostalih vijećnika, članovi političkih stranaka i predstavnici oba vijeća nacionalnih manjina u Petrinji- bošnjačke i srpske…
Uz spomen obilježja Donje i Gornje Budičine molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, uz župnika iz Hrastovice p. Igora Barišića, don Paška Glasnovića iz Gora i trajnog đakona Vjekoslava Uvalića. Biskup je i obnovio svoja sjećanja na tragični 5.srpanj 1991. kada je kao župnik sv. Bartola u Hrastovici odmah došao na mjesto pogibije Josipe Kožić i teškog ranjene njene sestre Snježane i tadašnjeg pričuvnog policajca Vlade Dumbovića.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here