Uz hladno pivo zaključili smo da nam se sviđa nova LED rasvjeta na glavnom petrinjskom trgu

Autor:Miroslav Šantek

Prije skoro četiri mjeseca u Petrinji se krenulo sa zamjenom stare javne rasvjete (4602 rasvjetna tijela) novom LED rasvjetom koja će izrazito smanjiti emisiju ugljičnog dioksida i to za 398,42 tona godišnje. Radove vrijedne 17 milijuna kuna su ugovorili Grad Petrinja i solinska tvrtka Elos d.o.o., a dva mjeseca od postavljanja cjelokupne rasvjete vidjet će se učinkovitost štedljivosti na računima HEP-a.

I tako su građani imali priliku vidjeti kako ispred njihovih kuća dolaze radnici koji sa bandera skidaju stara rasvjetna tijela i postavljaju manja i izgledom modernija. Kad su se noću upalila mnogi su primjetili očitu razliku. LED rasvjeta izgleda drugačije, ne rasipa svjetlost u nebo već isključivo prema tlu, a ako pogledate bolje, sada se preko nje može vidjeti zvjezdano nebo iznad grada.

Neku noć, sjedili smo na terasi kafića na Trgu hrvatskih branitelja i u jednom trenutku zaključili kako je ova nova rasvjeta trga dosta promijenila i proljepšala ovo mjesto koje već desetljećima itekako vapi za temeljitom obnovom. Svjetla sad osvjetljavaju površinu tla, pješačku zonu i činila su nam se ljepša i jača. A nije od hladnog piva.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here