Gradsko kupalište Petrinja – ljetni dnevni boravak Petrinjaca: Bila (punoljetna) Fišijada – bit će (prvi puta) Filekijada i Gulašijada

Priča Antuna Petračića
Dobriša Cesarić, hrvatski pjesnik i prevoditelj (* Slavonska Požega, 10. siječnja 1902.,+Zagreb, 18. prosinca 1980.) svojom ulicom u Petrinji povezuje stambeno naselje Sajmišta i Ul. Slavka Kolara. U toj kratkoj Cesarićevoj ulici svatko se sa svakim znade, njeguju prijateljstva i dobrosusjedstvo, a sloga i zajedništvo potvrđuju svako ljeto na popularnim petrinjskim fišijadama-ribarskim noćima.
Na Gradskom kupalištu uz Kupu protekle subote za 2019. godinu bila je 18 po redu, znači postala je punoljetna, a obvezatna za Cesaričke, kako su svoju skupinu prozvale žene iz Cesarićeve ulice. Mirela, Milena, Tatjana, Danijela i Sanja predstavljale su službenu postavu, a veza s klasikom stiha bio je Želimir (Nogić), redoviti čitač poezije pjesnika s imenom njihove ulice. Dok su gospođe pripremale osnovu za fiš-paprikaš i potom pazile na vatru i ribu u kotliću, on im je pomagao listajući i recitirajući iz pjesnikove zbirke, svake godine druge knjige Dobriše Cesarića.
– Pojavom osvajamo nagradu – rekle su Cesaričke, i dobro prognozirale, jer nisu među prvonagrađenima, ali su predvodile po izgledu, originalnosti i upornosti zastupanja svoje ulice, uvijek uz slogan „ Susjedi svih zemalja, ujedinite se !
Do stalnih i upornih Cesarički, svoje natjecateljsko mjesto dobile su još jedne dame, nazvane Amurove strijele. Prvi puta za ovakvo javno kuhanje fiša odlučile su se članice Ženske vokalne skupine Petrus, iz dugovječnog petrinjskog HPD Slavulj. Jasmina, Ivona, Vesna, Anita, Marina, Ana i Dieluša- kulinarsko-gurmanski je sastav prijateljica koje su u proširenom sastavu s „navijačima“ slavile ujedno dva rođendana- Anin i Jasminin. Za kuhanje su „odgovarale“ Ivona i Vesna, inače teta u vrtiću, pa je uz sve obveze stigla još pozdraviti 6-godišnjaka Andriju, iz njene skupine Sovica i člana Gradskog dječjeg zbora, kojeg je voditeljica.


Natjecateljski prostor Hrvatskog sindikata poštara brojno su popunili zaposlenici ove državne ustanove s područja Siska, Kutine, Novske i Petrinje, a da se znade kakvi su bili majstori u proteklih 15 godina neprekidnog sudjelovanja sada su izložili svih sedam osvojenih pokala na fišijadama u Petrinji. Sindikalni povjerenik Mario Gorup kaže da su jednom pobijedili, a po tri puta drugoplasirani i brončani. Ove godine službeno su ložili dva kotlića- Željko Marušić, Franjo Folnović i Darko Kumiša u jednoj, a Ankica Gorup i Gordana Ermakora u drugoj kuharskoj postavi.
Iz Osekova i okoline u Moslavini, na našu Fišijadu pristigla je najbrojnija skupina natjecatelja, pratitelja-navijača, ali i zabavljača i priređivača gurmanske ponude. Mario Zeman i Vladimir Vuksan činili su službeni kuharski dvojac, Čaba i Niđo dobili zadaću roštiljanja mesa za podvorbu njihove cijele družine, a atrakciju priredbe -pečenu ribu na rašlje – spravljao je Vladimir Bistrički, vlasnik seoskog turizma Bistrički. Ranije pripremljenih 36 polovica šarana u slast su besplatno (po)jeli posjetitelji-gledatelji Fišijade, a tijekom cijelog popodneva neumornom glazbom cijelo kupalište, od prepune plaže do šumice kod Floride, zabavljala je skupina „Tamburaši ljubavi“ iz Osekova.
Besplatno se (po)dijelilo i nekoliko stotina porcija fiša iz 80-litarske kotlenke domaćina-organizatora (uz Turističku zajednicu i pokroviteljstvo Grada Petrinje) cjelodnevnog natjecanja ŠRU Štuka -Kupa, a pripravili su članovi udruge, znalci ovog specijaliteta, Dado Marković i Božidar Kajganić.


„Visoko stisnuti“, „Uzaludni pokušaj“, „Pišulje“, „Pero i Mario“, „Veseli kumovi“, „Auto škola Klindić“ – nazvale su se kuharske fiš postave, a zadnji u natjecateljskom redu- Pet plus – osvojili su prvo mjesto. Dvojac Goran Norković i Miroslav Ovanin dobili su 79 bodova, drugoplasirani Veseli kumovi 77, a Hrvatsko planinarsko društvo Petrinja 76 bodova. Kuharski učinak svih 14 prijavljenih skupina (boju, cjelovitost gustoću i okus fiša) ocjenjivali su Darko Kirin (predsjednik), Zdravko Ljubešić, Božidar Kajganić, Željko Kotaranin, Marko Dorbola i Danijel Jagić.
Uz 18. fišijadu-ribarsku noć 2019. tradicionalno je organiziran ulov bjelice, a izdvajamo zanimljivost da „jabuka ne pada daleko od stabla“: među nagrađenim ribolovnim nadama pecanja na plovak Natali, Emili i Leonardo Norković, djeca su prvoplasiranog Gorana.
Fišijada je (punoljetna) bila, a sada će iduća dva vikenda na istom prostoru „Petrinjskog dnevnog boravka“ prvi puta biti nove gastro atrakcije: 14. srpnja Filekijada ( natjecanje u kuhanju fileka) i 19. srpnja Gulašijada ( kuhanje lovačkog gulaša). Za oba kuharska izazova prijavljivanje je u tijeku, traje do 12. srpnja na mobitel 098/183 1079.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here