Samo Zagreb, Split i Sisak imaju ove uređaje

Autor:Miroslav Šantek

U Maloj vijećnici Grada Petrinje, za velikim okruuglim stolom, vrlo iskusna ekipa je posjela petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića na stolac, uzela mu kap krvi, a potpuno novi  uređaj opremljen najmodernijom tehnologijom koja u ovom trenutku postoji je očitala tromjesečni prosjek glukoze u krvi (GUK-a). Referentne vrijednosti aparata su od 4.0 do 6.2, znači iste kao kod aparata koji pokazuju 24-satne vrijednosti glukoze u krvi. Još jedna njegova prednost je što pokazuje vrijednosti hemoglobina, a zajedno s njima, automatski pokazuje i hematokrit, postotak važan za rano otkrivanje komplikacija na bubrezima. Aparat za mjerenje hemoglobina i hematokrita trenutno posjeduju samo tri od od 56 dijabetičkih udruga u Hrvatskoj. Aparati se nalaze u Zagrebu i Splitu, a od nedavno ga posjeduje i Dijabetičko društvo Grada Siska koje ga je došlo u Petrinju pokazati i demostrirati i zahvalit Gradu Petrinji koji je finanijski pomogao pri mabavi ovog uređaja vrijednog 13700 kuna s 10 tisuća kuna.

Svi mislimo neće mene, ali svima bolest pokuca na vrata i zato moramo biti spremni. Moramo ulagati u ono što je najvažnije, a to je u preventivu i vidjeti što možemo zajedničkim radom kroz strategije Grada Petrinje preventivno djelovati i senzibilizirati javnost kako pomoći jedni drugima kroz našu strategiju i kroz Petrinjsku kuću zdravlja gdje s vašom Udrugom imamo dobre rezultate koji ponekad iznenade sve nas koji mjerimo i kontroliramo svoje zdravlje. Ovaj aparatić izgleda jako mali, ali je izuzetno vrijedan koji daje određene pokazatelje mislim da je to jedan mali dio što vi kao Udruga možete dati. U budućnosti neka vam taj aparat otkrije što manje bolesti i da bude što više u funkciji svakodnevno. Grad Petrinja je za vas kao Udrugu izdvojio u svome programu kroz natječaj za koji ste se javili 10 tisuća kuna, posebno za ovaj aparat 8 tisuća kuna i mislim da je izuzetno važno da ne samo Grad Petrinja nego i svi gradovi i institucije koji su veće,moćnije i poduzetniji bi trebale više pomoći kako bi mogli napraviti mnoge aktivnosti za naše zdravlje.“ – kaže Dumbović.

. Predsjednik Udruge Darko Velhes zahvalio se Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću što je donirao financijska sredstva kako bi mogli kupiti aparat za mjerenje hemoglobina i hematokrita, te dodao: „Udruga postoji 23 godine osnovana je još 1996., a s ovim aparatom Dijabetičko društvo Grada Siska će funkcionirati u zdravstvenom obliku na taj način što ćemo još kod građana Sisačko-moslavačke županije otkriti prije dijabetes i na vrijeme uputiti na daljnje pretrage i na daljnje liječenje svakog građanina. Prošle godine Grad Petrinja i Dijabetičko društva Grada Siska napravili su sporazumni ugovor u vezi ranog otkrivanja i prevencije i u svakome pogledu u vezi mjerenja hemoglobina, kolesterola i triglicerida. Dijabetičko društvo uvijek će biti na raspolaganju Gradu Petrinji.“- rekao je Velhes.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here