11. srpnja je spomendan sveca s geslom „Ora et labora! ( Moli i radi!) – Misa na groblju sv. Benedikta, u subotu proglašenje nebeskim zaštitnikom Sibića

Autor:Antun Petračić

Današnje Benediktovo u Petrinji proslavljeno je svetom misom na središnjem gradskom groblju, posvećeno tome velikom svecu, duhovnom velikanu i jednom od očeva Zapadne kulture, zaštitniku cijele Europe.
U kapelici sv. Benedikta misno slavlje je prevodio i ujedno propovijedao fra Igor Barišić, župnik iz Hrastovice, uz domaćeg upravitelja župe sv. Lovre prečasnog Josipa Samaržiju, trajnog đakona Vjekoslava Uvalića i kapelana Hrvoja Zovka, koji je ispovijedao na otvorenom, između grobova. Pjevali su mladi članovi Marijine legije, a sličice sveca s molitvom nakane dijelio je Miljenko Hajdinjak.
Tijekom jednosatne Službe Božje u i oko novosagrađene kapelice, blagoslovljene današnjeg nadnevka 2004. godine, na temeljima one stare crkvice minirane u okupaciji Petrinje na Josipovo 1992., na brdu iznad Petrinje nakratko su utihnuli strojevi i predahnuli radnici u velikom zahvatu uređenja velikog dijela groblja sv. Benedikta.


Ovom velikanu rimokatolika, anglikanaca, luterana i pravoslavaca-zapadnog obreda naraštaji vjernika klanjaju se zbog predane vjere u Boga, u čiju je slavu osnovao benediktinski red s glavnim geslom „Ora et labora! Moli i radi!“. Od benediktinaca su se razvili druga redovnička bratstva – kamaldolezi, silvestrinci, valombrozi, cisterciti, trapisti… a sada je oko 8000 benediktinaca u 200 samostana po svijetu. Ženski red benediktinki ( 16.000 članica u 840 samostana) osnovala je svečeva sestra blizanka Skolastika.
Sveti Benedikt od subote 13. srpnja bit će stalni nebeski zaštitnik mještana sela Sibić, gdje se priprema proslava proglašenja, uz cjelodnevni program. Svetu misu u 11 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić, u kulturno-umjetničkom programu sudjelovati folklorna društva Mošćenice, Graberja i Gline, a na večer zabavljati sastav Stare kočije.
Proglašenje sv. Benedikta zaštitnikom Sibića i time osnivanja godišnjeg Dana sela, održat će se uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića, te Zavičajno-braniteljske udruge Sibića.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here