Al’ tutnjimo (202 na sat kroz Češko selo)

Autor:Miroslav Šantek

Baš kao što to  policajci, vatrogasci ili djelatnici Hitne pomoći to rade svaki dan – i mi novinari se ponekad nađemo na mjestima prometnih nesreća. Prirodom  posla ugledamo strašne scene uništenih automobila, zgužvanog i nepopravljivog lima, dijelova automobila koji su se rasuli na sve strane i nažalost, ozlijeđenih ljudi, a ponekad i smrtnih slučajeva. U većini slučajeva uzrok tim nesrećama je velika brzina.

Te slike jednostavno vam ostanu u glavi i bar u mom slučaju me kad sjedam za volan upozoravaju da bi trebao voziti polako i sigurno, baš kao što to prometni propisi nalažu. I ne ludujem na cesti. Ne pada mi na pamet malo jače “potegnuti” gas, nekako s godinama dođe i neka mudrost u glavi.Volim vidjeti i one velike displeje pored prometnica koji vam očitaju brzinu kad im se približavate i ako vozite brže od dopuštenene brzine na tom dijelu ceste sugeriraju vam da usporite, a ako vozite po propisu vam zahvale. Međutim, kao i sva tehnologija na ovom svijetu i kod ovih digitalnih tabli se zna nešto ponekad pokvariti.

Bilo je to nedavno, prije mjesec ili dva kad sam iz smjera Siska ušao u petrinjski kvart Češko selo i na tamošnjem pokazivaču brzine uz cestu ugledao zanimljivu scenu. Na tabli je pisalo da vozim 201 kilometar na sat –  čak 150 kilometara više nego što je pokazivao sat u mom automobilu.  Nije me upozoravao ni da usporim, a kad sam prošao pored displeja očitao mi je 202 kilometra na sat. Možda je poslije i napisao hvala. U svakom slučaju dobro sam se nasmijao i pomislio da nisam ni znao da moj autić od tisuću i sto kubika može povesti 202 na sat. Što bi tek bilo da sam prebacio u četvrtu i malo jače pritisnuo gas. I to na ovim rupičastim cestama Aglomeracije.

Sutradan je već sve bilo dobro. Normalno očitovanje brzine i zahvala, ali često kad prođem pored tog mjesta padne mi na pamet stari vic koji kaže: Išli malo brže preko nekog mostića slon i miš. Mostić se trese, a miš kaže slonu: Jebote, al’ tutnjimo!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here