Zeleni zub u Sisku

Autor:Miroslav Šantek

Prije nešto više od mjesec dana u zagrebačkom klubu Močvara koncert je održala Disciplin A Kitschme, jedan od legendarnih bendova koji je uspio preživjeti od svojih početaka osamdesetih godina pa do danas. Zeleni zub – Koja i ekipa su razvalili Močvaru, a ja se prisjetih njegovog dolaska s ekipom u Sisak, kad su pred samu Novu godinu 1991. u Starom klubu odsvirali koncert kojim je promoviran album iz tog doba:Zeleni zub na planeti dosade.

Ubitačan ritam distorziranog basa, bubnjeva, saksofona i trube protutnjao je sisačkim podrumom, a nas koji smo to vidjeli uživo potpuno razvalio. Buka je tada definitivno bila u modi, a Disciplina kičme na vrhuncu svoje karijere i da nije došao rat i prekinuo rad ovog benda pitanje je kako bi sve to danas zvučalo.

Jedan od “krivaca” koji je doveo Disciplinu u Sisak je Milenko Kovačević – Fleka koji je s njima imao kontakt još od zagrebačkog koncerta promocije tada (a i danas) vrlo popularnog filma Kako je propao rokenrol u zagrebačkom SKUC-u, i u to doba pred sam rat Stari klub su pohodili i bendovi koji su tada tek počinjali karijere: zagrebačke Vještice ili splitska Daleka obala, a kako Fleke kaže najposjećeniji koncert ikada na tom mjestu je bio nastup Fantoma, ali sa Sandijem kao pjevačem.

Disciplina je privukla oko 150 ljudi koji sasvim sigurno jako dobro pamte ovaj koncert, a Fleka je pitao Koju sjeća li se ovog prostora jer je tu nastupao s kultnom grupom Šarlo akrobata, a Koja mu je rekao da mu je nepoznat prostor što i ima smisla jer je klub bio renoviran i potpuno drugačije obojen.

Nekad je Sisak bio nezaobilazan koncertni grad na listi alternativnijih bendova tipa Šarlo akrobata, Xenia, U škripcu pa do ranih koncerta Azre, Filma ili Bijelog dugmeta.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here