Proglašenjem sveca zaštitnika utemeljen Dan Sibića: Svakog 11. srpnja slavit će se spomendan opata, svetog Benedikta!

Novinar: Antun Petračić
Malo selo Sibić, u župi Gora, ubuduće se svakog 11. srpnja slaviti svog nebeskog zaštitnika, opata, Svetog Benedikta. Proglašenjem toga nadnevka i sveca, zaštitnika cijele Europe, ujedno je utemeljen i Dan sela, a prvi puta slavljeno ove subote, 13. srpnja, svečanom misom i cjelodnevnim pučkim veseljem.
Misu na otvorenom, uz blagoslov slike sveca-zaštitnika i svih nazočnih, predvodio je sisački biskup Vlado Košić, uz vlč. Ivana Grbešića, trajnog đakona Vjekoslava Uvalića i župnika iz Gora Paška Glasnovića, koji je pročitao imena svih mještana ovog sela poginulih u 2. svjetskom ratu i žrtava u Domovinskom.
Proslava je održana uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića, Zavičajne braniteljske udruge Sibić i Vijeća mjesnog odbora ovog sela. Predsjednik  udruge Boris Dražetić i tajnik Robert Horvat uručili su gradonačelniku glineni vrč za mlijeko s medaljonom sv. Benedikta, a u obraćanju s oltara Darinko Dumbović čestitao mještanima na odabiru sveca i utemeljenju Dana sela.
Biskup V. Košić u propovijedi je usporedio subotnji blagdan Majke Božje Bistričke, kao nacionalnog svetišta i štovanja Isusove majke u biskupijskom svetištu u župi Gora, te govorio o sv. Benediktu s kraja petog i početka šestog stoljeća, u vrijeme velikih seoba naroda i propasti Rimskog carstva. Tada je sveti Benedikt svojim redom benediktinaca za temelje uzeo kršćanstvo, osnivao samostane i opatije, a geslo „Ora et labore (Moli i radi)“ povezuje molitvu s radom, što je univerzalna čovjekova vrijednost.


Proglašenje svetog Benedikta zaštitnikom Sibića okupilo je sve mještane i njihove goste. Za iznimnu i veliku svečanost bogato izvezenu obiteljsku narodnu nošnju odjenule su sestre Viktorija i Lorena Likević, na misi molile sestre iz Sibića Jagica Šoštarić i Jelka Basač, rođene Vrbanac, obje udajom stalno ostale u svome selu. Mami Jelki i teti Jagici iz nedalekog Župića došla je kćerka-nećakinja Katica Olija…
Na prvom danu sela svoj vlastiti izložbeni štand postavila je Udruga žena Gora- Sibić, utemeljena 2004., a od tada neprekidno skrbeći o čistoći i urednosti okoliša, izboru pitke vode Gora uz državnu cestu, te objavljujući zbirku bakinih recepata Gorska kuharica i suvenira svoga zavičaja.
Sibiću u pohode stigla su folklorna KUU Treća sreća iz Gline, HKUD Mošćenica i KUU Seljačka sloga iz Graberja i poslije mise samostalno i na kraju zajednički pjevali i plesali. Veselilo se na livadi uz temelje u ratu srušenog seoskog doma na čijem su jednom uglu domaćini postavili drvenu montažnu kućicu, uz želju izrečenu gradonačelniku za izgradnju novog doma. I biskup sisački Vlado košić na misi je poželio malu kapelicu posvećenu novom zaštitniku Sibića.
Prvog Dana svoga sela vrijedni i složni domaćini sve sudionike počastili su besplatnim objedom lovačkog gulaša, vojničkog graha i odojka s ražnja…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here