Bošnjaci Siska i SMŽ posjetili Srebrenicu, Sarajevo i Visoko

Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske ogranak grada Siska i Sisačko-moslavačke županije pod vodstvom Hamzalije  Hafizovića te predsjednik Merhameta Sisak – Šabana Kadrića pohodila je, kao i proteklih godina, Srebrenicu – Potočare na obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Sigurnoj zoni UN-a.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je memorijalni kompleks izgrađen u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Centar je izgrađen u naselju Potočari u blizini Srebrenice, a sastoji se od spomen obilježja i mezarja, neki ga još zovu dolina bijelih nišana. Iako je u Srebrenici izvršen genocid, ima onih koji to poriču. Doček tabuta za dženazu u Potočarima svake godine okuplja članove porodica žrtava, njihove susjede i prijatelje te brojne predstavnike medija. Svaka godišnjica genocida u Srebrenici susret je s prošlošću i surovim činjenicama. Ove godine pokopano je još 33 identificiranih osoba. Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Do sada je pronađeno i pokopano  8372 žrtava genocida.

Nakon Srebrenice, Udruga je krenula dalje prema Sarajevu gdje su posjetili Udruženje 2. Viteške motorizovane brigade i Općinu Nov Grad Sarajevo. Nakon toga su položili cvijeće na Centralno spomen obilježje ispred zgrade Općine, a potom su posjetili Centar „ Safet Zajko“., a na lokalitetu Golog brda na Žući održan je i povijesni sat. Posjetili su  i Dom oslobodilaca na Žuči.

Zadnja stanica prije povratka  u Sisak  je bio Visoko i lokalitet  Bosanskih piramida.

by Donat Rogić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...