Hrvatski reprezentativci otputovali na Olimpijski festival europske mladeži 2019. Baku

Autor: Aleksandar Olujić

Fotografije: Senad Mujagić 

Jutros je prva skupina mladih hrvatskih reprezentativaca otputovala iz zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman za Azerbajdžan, gdje se u Bakuu održava Olimpijski festival europske mladeži (EYOF).

Na inicijativu Jacquesa Roggea, člana Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), uvedeno je 1991. natjecanje Olimpijski dani europske mladeži kao multi sportsko natjecanje u duhu olimpijskih igara na kojemu se natječu mladi sportaši iz Europe. Broj sportskih natjecanja je prema onom na olimpijskim igrama reduciran, budući da EYOF traje sedam dana, tako da su se na prvim igrama održala natjecanja u devet sportskih disciplina: atletici, košarci, hokeju na travi, nogometu, judu, plivanju, stolnom tenisu, tenisu i odbojci, na kojima je nastupilo 2084 sportaša iz 33 zemlje, a hrvatska mladež redovito od  1995. sudjeluje na igrama.

Natjecanje je 1999. promijenilo naziv te se od tada zove Olimpijski festival europske mladeži.

Foto: Senad Mujagić (izvor facebook)

Ove godine od 21. do 27. srpnja će u Bakuu na ljetnom Olimpijskom festivalu (od 1993. postoji i zimski koji je ove godine održan u Sarajevu) sudjelovati oko 3600 takmičara iz 50 europskih zemalja, koji će se boriti za medalje u deset disciplina: atletici, biciklizmu, gimnastici, judu, košarci, plivanju, odbojci, rukometu, tenisu i hrvanju. Među njima će biti i hrvatsko izaslanstvo od ukupno 84 člana. Hrvatski sportaši natjecat će se u svim disciplinama osim odbojke.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here