Petrinja je sinoć doživjela rock udar: Nastupili Proja i Krater

Autor:Miroslav Šantek

Topla, ugodna, prava ljetna noć, dvdesetog srpnja godine Gospodnje dvije tisuće i devetnaeste, ostat će zauvijek sačuvana u glavi i sjećanju Dragana Prošića – Proje, čovjeka koji cijeli život živi od sviranja gitare na koordinatama sjever – jug – istok – zapad, a nakon svih tih silnih godina, kilometara i nastupa, sinoć se uz samu obalu Kupe po prvi put predstavio domaćim ljudima, publici iz njegovog rodnog grada Petrinje. Nakon osam mjeseci ne sviranja i ne nastupanja, sad kad se počeo oporavljati od zdravstvenih problema i kad se njegovo stanje počinje tabilizirati, Proja će reći da mu ovaj nastup, ovaj koncert vrijedi i znači više os svih tih silnih lijekova koje je popio. Ponovno je osjetio energiju rocka, ponovo je osjetio da je živ.

Sve se to to dogodilo sinoć na mjestu koje će budući povjesničari zapisati kao šumica ili kamp kod Jagićevog kioska. Spomenut će i tog Jagića, po imenu Daniela, koji je taj dio zemlje uzeo u najam i na njega postavio svoj kiosk. U svakom trenutku prepuno hladnog piva, ovo mjesto je postalo izrazita turistička atrakcija za sve one koji žele dobru noćnu zabavu uz samu obalu Kupe. Sjedi se na kladama, drvenim klupama i sličnim stvarima – plastike nema ni u tragovima, a atmosfera i ugođaj je potpuno urban. Na bini usred šumice održavaju se rock koncerti i partyi elektronske glazbe. Jagić kaže da je jako zadovoljan ovim ljetom, vremenom posjetom i suradnjom s Gradom Petrinja i SMŽ.

Tako je i organizirao sinoćnji koncert na kojem je prvo još za dnevnog svjetla svoj dvosatni program sjedeći na stolici i s elektro – akustičnom gitarom u rukama, odsvirao i otpjevao Proja. Svi vleikani svjetskog rocka našli su se na njegovom repertoaru, a na nekoliko covera i domaćih autora Azre ili EKV-a, publika koja ga je zdušno bodrila i slušala i sama je počela malo žešće s njim pjevati. U svakom slučaju Petrinja ne pamti nastup ovakvog koncepta, nikad nije ugostila putujućeg rockera bluesera koji obilazi zadimljene barove i svira satima svoj rock i blues. I kad je završio nastup dobro raspoložena publika je uzvikivala njegovo ime.

A ni bend koji ga je naslijedio po rasporedu programa – sisačko petrinjski Krater, nije ga pustio da ode sa bine tek tako, već su zajedno s njim otpjevali starog dobrog Jim Morrisona i njegove the Doors. Inače, sam Krater je dobro uigrana ekipa koja vas može satima zabavljati. Sviraju rock – od nepresušnog izvora i baštine rocka bivše države pa do svjetskih, svima poznatih rock standarda. Krater je sinoć uspio zabaviti publiku koja ga je slušala i gledala iz mraka udobno zavaljena na prirodnu drvenariju, a već vrlo brzo ih možete ponovno vidjeti i čuti stotinjak metara dalje, na velikoj bini za vrijeme nadolazeće petrinjske motorijade u orgnizaciji MK Veterani Petrinja početkom kolovoza.

Zaključak – Petrinja je sinoć doživjela pravu rock eksploziju pored Kupe uz svoje ljude. Domaće muzičare.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here