Svaki tjedan kotlić jedan: Cijelo kupalište uz Kupu mirisalo iz 13 kotlića i velike kotlenke Prve gulašijade Petrinje

Tekst i slike: Antun Petračić

Na Gradskom kupalištu uz Kupu u Petrinje ni tjedan dana nakon prve filekijade, održana je i prva gulašijada. U kuhanju specijaliteta od mesa divlje svinje sudjelovalo je 13 ekipa, a prva tri mjesta osvojili su Rafinerci, Šlag i Kumovi iz Bresta.
Kod prvoplasiranih je za ovakvo kuhanje iskusan Siniša Pešun kao pomagače imao prijatelje-rođake Juricu Miljenovića, Darka Radoša i Damira Čižmeškina. Drugoplasirani „Šlag“ činili su dokazani znalci u kuhanju fiša Dado Marković i Vlado Šuker, a sada se potvrdili i u spravljanju divljači. „Kumovi iz Bresta“ okupili su veliku ekipu navijača i pomagača, a odgovorni za treće mjesto službeno su prijavljeni Goran Išek i Mario Maniček sa suprugama Mirelom i Marijom i još Tihomirom Horvatićem.
Svoje natjecateljsko mjesto i priliku za dokazivanje umijeća dobili su učestali kuhari lovačkog gulaša „Lovci“ Tomislav Stanić i Nikola Sukalić uz žensku snagu, lovačku stažistkinju Snježana Ceković. „Vatreni“ su se već nadmetali u ovogodišnjoj fišijadi i filekijadi, a opet su i za gulašijadu ostali u standardnom sastavu: Milan Kaurić, Oliver Sučević, Štefo Devčić, Zdravko Babić, Vlastek Pavičić i Xhevdet Babaj. Pero (Rajčević) i Mario (Fabijančić) kuhali su pod svojim imenima, a „Visoko stisnuti“ nakon fišijade propustili su filekijadu, pa sad na gulaš sve znanje, iskustvo i volju pokazali Silvio Krsnik, Milana Cvijanović-Cane, Dragana Remata, Željko Perušić… Lovačku udrugu Srna iz Gora predstavljali su Samir Šabić, Darko Krizmanić i Vujo Jajčinović, a iz lovačkih redova stigli su i „Veterani Hrvatska Banovina“, za koje je kuhao Krešimir Štajcar. Uz miješanje kotlića od njega doznajemo kako im je lovište na 14,5 hektara, predsjednik general HV Drago Matanović, a pokraj Kupe bili su prepoznatljivi po velikoj zelenoj zastavi i kasnije uz gitaru Marijana Augustića- Manjuse. „Bećari iz Beverly Hillsa“ nazvali su se prijatelji najvećma nastanjeni na Slatini i Sisačkoj ulici s odvojcima, glavnina je u Inicijativi branitelja Grada Petrinje, a dosta podrijetlom iz Slavonije, čime je i odisala ova družina. Uz izbor raznog pića častili su se i domaćom rakijom iz jedne od oslikanih boca s tekstom slavonskog bećarca: Volim šunke, kulin i kobasice, šljivovice i mlade snaše. Kuhao je Anđelko Hrupački, uz pomoćnika Tihomira Šalića i glasnogovornika Ivu Vranića-Buvu. Tijekom popodneva pristigla im je i Dražana Milas s još toplom pogačom ispod peke. Neobično ime – „Jaje na oko“ – odabrali su Željko Krpan, Mišur Maraković i Mile Jurčević, „Stari Cigani“ prozvali su se Mijo Panjkret, Stjepan Galijan, Marijan Boltužić, Darko Dumbović i ostali u ekipi kojoj je u „pomoć“ došao višečlani sastav svirača. Među 13 službenih skupina još bilježimo i „Samo gušte“, s kuharima Miljenkom Horvatićem, Zdenkom Kokanom i Kristinom Kadić.


Izvan konkurenciji sudjelovala je LU Fazan iz Petrinje, iz koje su Darko Brozović, Milodar Rožić, Davor Palaić, Miroslav Šušnjar, Pavle Krpić, Željko Cerjak, uz svoga predsjednika Josipa Dolenca, imali obvezu iz svojih zaliha s 35 kilograma veprovine ( čiste kocke, bez kostiju, pohvalili su se) skuhati 100 litara i besplatno podijeliti svim posjetiteljima gulašijade. Porciju njihova specijaliteta probao je i gradonačelnik, saborski zastupnik Darinko Dumbović, a na kraju uručio nagrade trima najboljim kuharskim ekipama. Sve uzorke pod zaporkom ocijenili su nepristrano profesionalni kuhari Mario Augustić i Branko Dobrenić i ugostitelj Mario Milošić.
-Na ovim našim ljetnim gastro-festivalima nije važno pobijediti nego sudjelovati. Kupalište je prekrasan dnevni boravak Petrinje i na ovom mjestu ovakva druženja treba podržavati i učiniti sve masovnijim i raznovrsnijim – izjavio je D. Dumbović.
Slično kao i za prošlotjednu filekijadu, Grad je sada bio pokrovitelj i gulašijade, održane u organizaciji B Group Petrinja, Poslovne zone i Turističke zajednice.
– Ovih 13 ekipa je iznad očekivani broj, a nakon dva slano-pikantna gastro doživljaja 4. kolovoza uslijed će Bakino slatko. Pozivam Petrinjce i sve druge goste već ove nedjelje 21. srpnja na prvi festival piva u Petrinji. Tijekom popodneva na kupalištu će svoje proizvode iz kućne radinosti ponuditi Udruga pivara Petrinje, gostovat će i Daruvarska pivovara, a večernji koncert održati popularni Psihomodo pop – rekla je Natalija Antić-Bjelac, direktorica tvrtke B Group Petrinja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here