Petrinja dobiva još jedan dječji vrtić – počela je gradnja u Češkom selu

Danas su u petrinjskom naselju Češko selo počeli radovi na izgradnji dječjeg vrtića, objekta vrijednog 6 milijuna i 160 tisuća kuna. Radovi bi trebali biti gotovi u roku od pet i pol mjeseci,  radove izvodi Elektrocentar Petak d.o.o. Iz Ivanićgrada, voditeljica projekta je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec a sve je to dio projekta „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ koji se nalazi unutar Intervencijskog plana Grada Petrinje  ukupno vrijednog 40 milijuna 548 tisuća 110 kuna i 38 lipa. Ugovor projekta potpisali su gradonačelnik Darinko Dumbović i tadašnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Petrinji dana 11.02.2019.

Svečani početak radova danas je obišao petrinjski gradonačelnik sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, predsjednikom gradskog vijeća Nenadom Radoševićem i suradnicima : „Kad pogledamo ovaj sadržaj koji će dati nadgradnju boljeg života našoj djeci, onda mislim da nema boljih novaca i investicije nego da uložimo za njihovu budućnost. Ovaj objekt je ostao ovdje devastiran i napušten pa sam zbog toga donesao odluku da se napravi prenamjena iz društvenog doma u dječji vrtić. Ovdje se neće izgubiti društveni život jer gradska četvrt će ovdje imati svoje sjedište, a isto tako preko dvije trećine sadržaja će biti za predškolske uzraste djece. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali grad Petrinju kao dobru strategiju za bolju budućnost naše djece gdje mislim da je ta naša strategija dala komponentu koja je važna zbog svega onoga što smo proživjeli u Domovinskom ratu i da je ovo temelj opstanka, da se ne može reći danas, sutra da nemam odvodnje, vode, igrališta, vrtića i svega onoga što imaju ostali gradovi.
Petrinja je srednjoeuropski gradić sa svojim prekrasnim ponudama koje je imala kroz svoju povijest, međutim sada koristimo europske fondove koji su izuzetno važni jer Grad Petrinja je imao samo 70 milijuna kuna proračuna, a sada ima preko 430 milijuna kuna i zato mogu reći da smo ogromno gradilište i zato tražim od izvođača, projektanata, nadzora koji su uzeli svoj dio kolača, odnosno europski novaca koji će naplatiti i dobiti na vrijeme. Ponavljam, nitko do sada u gradu Petrinji nije čekao niti jedan dan za plaćanje, nego smo mi čekala da li će oni radove završiti na vrijeme ili neće.
Država bi morala prepoznati što danas znači biti Petrinjac, što znači danas Petrinja u Europskoj Uniji koja bi treba imati standarde jer ako ne budemo imali standarde Europa s europskim novcima nam ne vrijedi jer ćemo biti samo statistika, statistika ne želimo biti jer smo to nekada bili u ratu.“ – rekao je Dumbović. Dodao je i da će jedan dio kata biti namijenjen za gradsku četvrt , a sve ostalo  za dječje igralište koje će biti u sklopu ovog objekta koji će imati i unutarnje i vanjsko dječje igralište.

Nama je bitno da od jaslica, pa svih skupina koje imamo u svakom dječjem vrtiću da ovo bude jedna ponuda da nikada, ali baš nikada poslije Češkog sela nijedan čovjek neće nazvat gradonačelnika preko veze da bi upisao svoje dijete – zaključio je Dumbović.

Početak radova je blagoslovio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a Viši stručni suradnik za koordinaciju projekata Dino Žilić rekao je nešto više o projektu: „Građenjem dječjeg vrtića grad Petrinja nastoji rasteretiti postojeće smještajne kapacitete i jedinice samog vrtića unutar grada, unaprijediti kvalitetu života same djece i njihovih roditelja, ali i unaprijediti kvalitete društvene i predškolske infrastrukture na ovom području.

NAZIV PROJEKTA: UNAPRJEĐENJE INFRASTRUKTURE ZA PREDŠKOLSKI I ŠKOLSKI UZRAST DJECE (3RP2) KK.08.2.1.06.0005

KORISNIK: GRAD PETRINJA

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 40.548.110,38 HRK

IZNOS EU POTPORE: 34.297.700,07 HRK

SPONZORIRANI ČLANAK

 

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here