Sretno Branko!

Autor:Miroslav Šantek

Prije nekoliko dana krenuo je pješke od Petrinje do zagrebačkog Bundeka. Tu “sitnicu” od pedsetak kilometara po velikoj vrućini prošao je za sedam sati i jedanaest minuta. Bia je to njegova posljednja “šetnja”, posljedni trening prije velikog cilja kojeg će provesti u zbilju za točno sedam dana –  prehodat će put od Knina do Petrinje. Čeka ga 260 kilometara paklene vrućine, napora, uspona, nizbrdica i ravnina, na stotine sela i tisuće kuća pored kojih će proći u šest dana povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Prije dvije godine “probio je led” u svom petogodišnjom planu kojeg je osmislio: prehodao je put od Petrinje do Vukovara 2017., ove godine se sprema na put Knin – Petrinja, a uslijedit će još jedan (potpuna je tajna o kojoj se ruti radi) i na kraju pisanje i izdavanje knjige o svim prehodanim kilometrima i doživljajima s njih.

Ovaj 56 – godišnji Petrinjac, Branko Šubić nema baš nikakve materijalne koristi od tih strahovitih fizičkih i mentalnih napora na kojima se može vrlo lako i ozlijediti. Iza njega ne stoji nikakva politika, ne čeka ga neko super radno mjesto, neće dobiti od nikoga ni kune, sav marketinški dio ovog poduhvata je obavljao sam i pronalazio sponzore, dobre ljude koji će mu pomoći na ovom putu. On ništa ni ne traži. To ga ne zanima. On samo želi pomaknuti granice svoje izdržljivosti, hodanjem povezati hrvatske gradove, a sve to u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Na svom putu pored svakog križa i obilježja iz Domovinskog rata zapalit će svijeću i pokloniti se žrtvama.

Malo je vremena ostalo do tog puta. Iduće srijede u rano jutro iz Knina krenut će na taj pothvat.A dani koji su preostali će mu proletjeti u sastancima s gradonačelnicima i načelnicima mjesta kroz koje će prolaziti (sastao se i sa petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem koji ga je primio i zaželio mu sretan put, a i dočekat će ga na cilju u Petrinji)i posljednjim pripremama.

Branko me je nazvao da popijemo piće i porazgovaramo prije puta. Sjeli smo na terasu kafića u središtu Petrinje. Pio je Cedevitu, pričao o svim stvarima koje je obavio na pripremama s kojima je krenuo oko Nove godine, smršavio je devet kila od tada (sad je na 68), spominje sve ljude koji su mu pomogli i podržali ga i vrlo je uzbuđen. Pitao sam ga može li spavati nakon tako dugih prehodanih etapa, a on je odgovorio da je na prošlom ultramaratonu iz Vukovara imao velikih problema s nespavanjem, ali da se ove godine pripremio i da vjeruje da će biti sve u redu i da će se uspjeti dovoljno odmoriti između napornih pješačenja.

I mi s PS portala koji smo ga prvi i saslušali prije puno godina kad se spremao na akciju Vukovar – Petrinja, poželjeli smo mu sreću i ispratili ga na njegov novi cilj

Branko ne zna što ga čeka. Ne pozna taj teren. Hodati će ulicama koje nikad nije vidio, pored bezbroj ograda kuća, ispred njega će ići policija, iza njega službeni automobil s njegovim timom, a ljudi će ga bodriti i podržavati na njegovom putu. Ja ne sumnjam u njegov uspjeh. Zaželio sam mu sreću i obećao da kad dođe na cilj donijeti hladno pivo.

Sretno čovječe!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here