Vidjeli ste skele na nekadašnjoj Robnoj kući? Malo smo se raspitali o čemu se radi

Autor:Miroslav Šantek

Mnogi građani koji danas prolaze preko petrinjskog Trga hrvatskih branitelja, pogledavaju na velike skele koje su postavljene na sjevernu stranu nesretnog zdanja koje ni nakon 24 godine od završetka rata nije se pomaknulo s mjesta. Truli i propada iz dana u dan. Više nitko ni ne pita kad će se ta nekadašnja Robna kuća koju je krasilo ime Petrinjka popraviti i dovesti u bilo kakvu funkciju. Ali danas, ispod ovog paklenog sunca koje postaje sve vruće i opasnije, jednostavno “bodu” u oči postavljene skele i baš nikoga pored njih. Izgledaju kao kulisa za snimanje nekog filma. A još jučer sve je vrvjelo od ljudi na tom mjestu.

Jučer rano ujutro stigloje desetak mlađih muškaraca koji su iz kamiona počeli izvlačiti građevinske skele i počeli ih sklapati u cjelinu izazavši s tim činom znatiželju gostiju kafića u neposrednoj blizini. Da postoji mogućnost da Robna kuća kreće u obnovu vjerojatno je malo kome palo na pamet, da se postavljaju zaštitne skele kao po mnogim ruševnm objektima u gradu je već bilo prihvatljivija opcija, ali nije ni ti jedno niti drugo.

Nekadašnja Robna kuća “Petrinjka” na Trgu hrvatskih branitelja je već 24 godine izvan funkcije. Ovih dana njen zid ukrasit će veliki mural.

Petrinja će dobiti svoj prvi veliki mural (zidno slikarstvo). Kao što ste mogli vidjeti na sisačkim stambenim zgradama velika umjetnička djela koja su potpuno promijenila i uljepšala izgled derutnih zgrada, tako će i zid “Petrinjke” krasiti mural, slika velikih razmjera. Radi se o domoljubnom muralu koji će prikazivati petrinjske motive, a sve u sklopu skorog obilježavanja “Oluje”. Vidjeli smo predožak koji će se oslikati u džinovskim razmjerima i možemo reći da je vrlo zahtjevan i raznolik. Tko to radi, tko stoji iza toga u sljedećoj priči ćete saznati kad ekipa ovih mladih majstora krene sa svojim radom. Ono što se zna, za nekoliko dana sve će biti gotovo.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here