Završno popodne i večer proslave sv. Jakova u Mošćenici: Pet dana u čast nebeskog zaštitnika!

Autor:Antun Petračić

Ovaj četvrtak 25. srpnja blagdan je sv. Jakova, jednog od 12 Isusovih apostola, a među njima prvog mučenika, koji je životom, odsijecanjem glave, platio svoju vjeru u Boga. Spomendan je Jakova Zebedejeva ( starijeg), jer u Katoličkoj crkvi slave još i sv. Jakova Alfejeva, mlađeg, kojem je blagdan 3. svibnja.
A današnji ljetni svetac zaštitnik je liječnika, kožara, ratara, voćara, putnika i hodočasnika, slavi se u cijelom svijetu, u Kongu je središnji blagdan, preko misionara su ga primili Haiti, Portoriko, Gvatemala, Nikaragva, zaštitnik je Španjolske u kojoj je čuveno hodočašće „Put sv. Jakova“ s krajnjim odredištem u Santiagu de Compostelu, iza Jeruzalema i Rima trećem najsvetijem mjestu rimokatolika.
Taj veliko štovani i odavno poznati svetac nebeski je zaštitnik i naše Mošćenice, najvećeg naselja u Gradu Petrinji, čiji se ovogodišnji blagdan slavi(o) pet dana. Odigran je malonogometni turnir branitelja, vožena biciklijada Prvom crtom bojišnice i održan festival dječjeg folklora, a završna glavna svečanost danas cijelo popodne i večer ovog 25. srpnja.
Pokrovitelj je Grad Petrinja, a organizatori Mjesni odbor, DVD, HKUD, udruge DVDR i Kupa A.M.J. iz Mošćenice i župa Preobraženja Gospodnjeg sa Slatine u Petrinji, kojoj crkveno pripada današnje slavljeničko mjesto.
Na svečanoj sjednica MO goste i domaće pozdravio je povjerenik Mošćenice Darko Lipovac, blagdan su čestitali zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić i predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Nenad Radošević, a glavni govornik bio Mošćeničan po rođenju, gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik, Darinko Dumbović.
Naveo je značaj i veličinu ovog naselja s prve crte obrane u Domovinskom ratu i kazao kako je po tome i takva, Mošćenica spomenik cijele Hrvatske.


– Iskoristili smo fondove EU i preko njim gledamo u budućnost, jer se u projekte Poslovne zone, aglomeracije 30 km odvodnje i 10 km vodovodne mreže kroz Mošćenicu i Koloniju te pješačko-biciklističku stazi ulaže 200 milijuna kuna. S toliko sredstava Mošćenica prednjači po ulaganjima u cijeloj Hrvatskoj, a idemo finišu izgradnje – kazao je D. Dumbović. Naveo je i potrebu ovog mjesta za novom školom sa sportskom dvoranom i najavio obnovu kapele i okoliša njihova zaštitnika sv. Jakova, što je pokazano video-prikazom.
Brojna izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, policije, Hrvatske vojske, političkih stranaka, vijeća nacionalnih manjina Bošnjaka i Srba, a svi predvođeni gradonačelnikom i njegovim suradnicima, položili su vijence uz spomenik poginulim braniteljima i civilima u Domovinskog rata i obilježje poginulima u minskim poljima oko Mošćenice. Dio izaslanstava slično je učinilo i na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i ostatke postolja narodnog heroja Ivana Rukavine-Siđe.
U tome dijelu obilježavanja Dana Mošćenice molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje i od mina stradalih civila i pirotehničara molitvu je prevodio trajni đakon, Mošćeničanin s adresom, Vjekoslav Uvalić.
Od središta ovog mjesta do kapele sveca kojeg štuju u Mošćenici, popodne je prošla svečana procesija u kojoj je križ nosio srednjoškolac Matej Komarica, Joso Gavranović barjak s likom sveca, a veliku i tešku sliku sv. Jakova članovi DVD, HKUD i branitelji veterani Mošćenice. Pjevao je zbor Božje lice matične župe Preobraženja Gospodnjeg, a uz upravitelja ove crkve Damira Cekovića i više svećenika, misno slavlje predvodio Vlado Hren, ratni župnik i domaćin u Selima tada prognanim svećenicima s Banovine.
Misilo se s oltara na otvorenom, a u samoj kapeli postavljena je izložba Križni put, čijih su 14 postaja i druge svete likove iz petrinjske gline izradili učenici od 2. do 4. razreda OŠ Mate Lovraka, uz vjeroučitelja V. Uvalića.
Velika godišnja fešta u Mošćenici slavi se privatno po kućama i dvorištima , a glavno zajedničko mjesto predvečernjih i noćnih sadržaja je školsko dvorište. Od 22 sata koncert je Željka Bebeka.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here