Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Slatini dobila tri zvona: Blagoslovio ih biskup Vlado Košić, a ugravirani su likovi sv. Josipa, Blažene Djevice Marije i sv. Kvirina

Autor: Antun Petračić
Današnja subota 27. srpnja 2019. godine važna je za najmlađu katoličku župu u gradu Petrinji. U predjelu Slatina, za taj kvart, susjedno Češko Selo i naselja Novu Drenčinu i Mošćenicu, gradi se nova crkva Preobraženja Gospodnjeg. Uoči svoga spomendana, 6. kolovoza, nadnevka oslobođenja cijele Petrinje 1995. u slavnoj akciji Oluja, od danas ima blagoslovljena tri glavna crkvena zvona.
Tijekom svečane svete mise posvetio ih je sisački biskup mons. Vlado Košić. Najveće je 750 kg teško i 107 cm promjera, s likom sv. Josipa, srednje zvono je od 380 kg i promjera 85 cm s ugraviranim likom Blažene Djevice Marije, a treće ima 220 kg i 71 cm promjera s oznakom sv. Kvirina. Brončani su, od smjese bakra i kositra, izrađeni u Italiji i na svakom ugravirena godina 2019. i posebni napisi kako su izrađeni „dobrotom gradonačelnika Darinka Dumbovića i Grada Petrinje“, „ za vrijeme biskupa mons. Vlade Košića dobrotom Grada Petrinje“ i „ za vrijeme župnika Damira Cekovića dobrotom Grada Petrinje“.
Ova trojica prvi su i udarili batom o najveće zvono, a župnik Ceković najavio kako će ih se na crkveni toranj podignuti tijekom mjesec dana. Još je dodao kako je izradu ovih zvona Grad Petrinja platio 300.000 kuna, a za njihovu elektrifikaciju do sada je 70.000 kuna prikupljeno od vjernika i drugih donatora, ali neće biti dovoljno, pa se nastavlja ta akcija dobrote.
Nastavljaju se i građevinski radovi: izvana su postavljene skele za uređenje pročelja, uslijedit će nabacivanje unutrašnjosti, ugradnja podova, dogovara se izrada fresaka i ostale dekoracije, oltara….


„Za Uskrs iduće godine možda ćemo posvetiti cijelu crkvu“, kaže biskup V. Košić. U ovom dijelu Petrinje, kao i oko same crkve, predstoje i drugi veliki vanjski infrastrukturni radovi iz tekućeg programa Grada i fondova EU.
-Zvuk svakog crkvenog zvona svjedoči Evanđelje i prenosi poruke Isusa Krista, kao što će i ova na Slatini. Uštimana su u jednake tonove, a tako se trebaju vladati i ljudi, biti usklađeni, zajednički i harmonički. Kada su tako usklađeni, jedinstveni su- u propovijedi je rekao biskup Košić.
– Zvona su znak duhovnosti i simbol vjernicima, a ovdje na Slatini znače i povratak ljudi i nadu života. Zato je Grad Petrinja pomogao izradu triju zvona- izjavio je gradonačelnik Darinko Dumbović.
Svi nazočni vjernici današnje svečanosti blagoslova triju zvona počašćeni su lovačkim gulašom, domaćim kolačima župljanki i craft-pivom, a iduće još masovnije okupljanje na Slatini predstoji u utorak 6. kolovoza. Na sam blagdan Preobraženja Gospodnjeg i dan oslobođenja Petrinje misu zahvalnicu u 11 sati predvodit će biskup bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huznjak, a večernju fra Nediljko Šabić, župnik iz Tučepa.
Istu večer na Slatini će samostalni koncert održati popularni Mate Bulić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here