Zvonimir i Leon rade prvi petrinjski mural na nekadašnjoj Robnoj kući “Petrinjka”

Autor:Miroslav Šantek

Ima jedna stara  izreka: Makar padale sjekire s neba. To znači da kad je netko naumio ostvariti svoju zamisao i krenuo u neki posao da ga baš ništa na nejgovom putu ne može zaustaviti.

Takav slučaj se upravo događa u Petrinji. Mada je paklena vrućina po kojoj se ne izlazi van,  a kamoli da se radi neki fizički posao, dva mladića iz obližnje metropole penju se kao Spidermani po visokim skelama i strpljivo i precizno rade na svom umjetničkom djelu gigantskih razmjera – preko cijelog zida dijela nekadašnje Robne kuće “Petrinjka” izrađuju mural (vrsta zidnog sikarstva) u čast nadolazeće proslave obilježavanja “Ouje”. Ova velika slika iscrtana uz bezbrojne, ogromne količine sprejeva koje su ovi dečki potrošili danas bi trebala biti skoro gotova. Petrinjski mural prikazuje  prizore Petrinje i njene okolice pogođene ratnim razaranjima, simbole grada koji su bili razrušeni, ali i ponos i slavlje pobjede koja se doodila u kolovozu 1995. Zvonimir Podgajski iz Dugog Sela i Leon Batan iz Zagreba su umjetnici koji se već bave petnaestak godina oslikavanjem velikih površina, njihovi tragovi, njihovi radovi krase mnoge zidove, a ovaj dvojac je autor iz sisačkog murala koji prikazuje Pukovnika Predraga Matanovića.

Ideja o ovom muralu je ošla iz redova sisačko – petrinjskih BBB koji kažu da jako cijene Domovinski rat i sve ljude koji su stvorili državu i da su ponosni što će se ovaj mural izraditi i ostati na mjestu koje nosi ime Trg hrvatskih branitelja. Također, najavljuju da će 4. kolovoza u Petrinju doći pripadnici BBB-a sa svih strana Hrvatske, okupiti se na Trgu hrvatskih branitelja i krenuti do Spomenika pukovnika Predraga Matanovića i suboraca i tamo odati počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here