Koji je to sklop u glavi? Frižider u potok

Autor:Miroslav Šantek

Svakog dana petrinjskim ulicama prolaze kombiji i manji kamioni iz kojih trešti distorzirani glas koji obavještava da je to ekipa koja odvozi staro željezo, veš mašine, stare aute, hladnjake, televizore, čiste dvorišta.. nema tog čovjeka koji ne zna za tu ekipu, ljude koji skupljaju takve stvari od građana.I to traje godinama. Samim tim je potpuno neshvatljivo da ima građana koji takve stvari umjesto da daju tim skupljačima bacaju u prirodu. A to i nije baš tako jednostavno i jeftino. Evo najnovijeg primjera.

Postoje prekrasni mali , vrlo živahni potočiči koji i ovo doba suše žubore, prave slapiće i ulijevaju se u Petrinjčicu.
Povratak prirodi. Bosonoga šetnja kroz blatnjave puteve uz obalu Petrinjčice. S dobrom glazbom u slušalicama – dobitna kombinacija.

Često odlutam kiometrima od Petrinje sljedeći tok Petrinjčice koja se sa Šamarice spušta prema gradu. Predjeli su to relativno čiste prirode, a Petrinjčica u tom toku jest čista kao suza. Ljeti ju volim prelaziti i bos hodati po blatu njenih šumskih puteva koji ju prate. Stavite u player neku dobru mjuzu i hodate bosi uz rijeku – probajte, vrlo je meditativno i isjeljujuće, ali i tu se nažalost pronađe neki žalosni primjer. Postoje mnogi potoci koji izviru iz zemlje i koji na svom kratkom putu šume, huče, brzaju i rade prave male slapove i na kraju se uliju u Petrinjčicu i poprave njen krvotok. Na jednom od njih u relativnoj blizini Zelene doline ugledao sam grozan prizor. Stari, veliki frižider umjesto da završi kod skupljača koji će ga besplatno odvesti završio je usred šumskog potoka. Netko je nekoga zamolio da iznese iz kuće veliki frižider, da ga podigne na traktorsku prikolicu i odveze do ovog mjesta na koje se može doći samo ako pregazite Petrinjčicu. I onda ga istovarite i bacite u potok. Koji  je to sklop u glavi. Toliki trošak vremena, snage i novca da bi bacili frižider u potok?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here