Dobro poznati školski časopis Modra lasta izlazi jednom mjesečno tijekom školske godine u izdanju Školske knjige i prvenstveno je namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole. Časopis prati nastavni program, zanimljiv je i poučan, a bavi se temama s područja znanosti, kulture, sporta, filma, općeg obrazovanja itd. Ono što je važno naglasiti jest da će početkom ove školske godine s Modrom lastom suradnju započeti Tomislav Škrljac, Petrinjac s adresom u Kloštar Ivaniću.

Tomislav je rođen 1981. u Sisku te je hrvatski dizajner, ilustrator i pisac. Diplomirao je razrednu nastavu i likovnu kulturu na Učiteljskom fakultetu u Petrinji 2005. godine.
Aktivno pisati počeo je krajem studija, baveći se prije toga amaterskim crtanjem stripova i pisanjem scenarija za njih. Prve fantastične priče objavljuje u elektronskom SF-časopisu NOSF, a kasnije i u tiskanim zbirkama kratkih priča “Da sam Šejn”, “Lakuna”, “Ukronije” i “Futur crni”. Usporedno s time, radi na scenarijima za stripove, u sklopu serijala “Hrvatski velikani” u ediciji “Strip u školi”, te na serijalu “Ukleti vitez” Darka Macana.

Također se bavi ilustracijom i stripom. Autor je ilustracija dječjeg književnog serijala “The Bear detectives Agency”, američke autorice Bonnie McBride Huntsman. 2014. godine osvojio je nagradu za najbolju kratku SF priču u organizaciji IQ Magazina, Večernjakova časopisa za tehnologiju i znanost. Zaslužan je za ilustraciju naslovnice i grafičko oblikovanje knjige „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“ Vesne Brebrić.

Na pitanje kako je došlo do suradnje s Modrom lastom, Tomislav je odgovorio:

Suradnja s Modrom lastom je nastala iz prijedloga našeg proslavljenog strip-scenarista i crtača Darka Macana da im pošaljem neku svoju ideju. Susreli smo se u Zagrebu na kavi, prekopavali sasvim druge teme, već se rukovali i pozdravili, kad se on sjetio da bi Modra lasta mogla biti otvorena za novi strip-serijal. Ja sam u to vrijeme pohađao tečaj o digitalnom crtanju u Machina gamedev Academy u Zagrebu, sa željom da unaprijedim svoj crtež i planom da pokrenem vlastitu karijeru kao samostalni ilustrator, ili što bi se u narodu reklo: full-time freeelancer.
Zgodna je slučajnost da sam se ja Modroj lasti javio par tjedana prije toga i zahvalio im se što su ponovno objavili strip o Janici Kostelić kojeg sam radio još prije deset godina (kao scenarist, crtao ga je Niko Barun). I baš kad sam oblikovao svoju ideju o stripu, složio sinopsis, načinio skice likova i scenarije za prvih deset epizoda, došao je povratni mail od urednika Modre laste, Nevena Kepeskog, u stilu “nema na čemu, bilo nam je zadovoljstvo objaviti vaš prijašnji rad, otvoreni smo i za nove ideje, ako ih imate”. Servirao sam im odmah svoj prijedlog, sav uzbuđen što ima veliku vjerojatnost prolaska, no ipak sam morao pričekati par tjedana da kod njih krene izrađivanje planova i sadržaja za novu školsku godinu. Kad je obavijest o prihvaćanju stripa stigla, osjećao sam se kao omamljen.

Davno smo zaključili da Petrinja ima priličan broj uspješnih umjetnika, a Tomislav dodatno potvrđuje tu činjenicu.

Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here