Joso Tičak najavljuje motorijadu:Svaka čast Kninu, ali Petrinja je puno više propatila u Domovinskom ratu

Autor:Miroslav Šantek

Za nekoliko dana, u sklopu manifestacije Lovrenčevo u Petrinji 2019., 2. i 3. koovoza na Gradskom kupalištu na Kupi održat će se Moto susreti u organizaciji MK Veterani  – petrinjskog moto kluba koji ova svoja druženja organiziraju već sedmi put zaredom. MK Veterani je specifičan moto klub kakvih ima nekoliko u Republici Hrvatskoj jer u svoje redove prima samo bikere koji su bili hrvatski branitelji ili njihovu djecu. Broje oko 27 članova, a predsjednik kluba je Joso Tičak – zanimljiva osoba koju je dosta teško uhvatiti za neki razgovor jer je stalno negdje na cesti s dva kotača. Recimo, jučer je “zapalio” čak do Slovačke, a jutros sam ga na svu sreću uhvatio u lokalnom kafiću gdje je došao na miru popušiti koju i srknuti kavicu prije velikog posla koji ga čeka – pripreme ovogodišnjih susreta.

Joso Tičak je biker iz sela preko Kupe – Bresta Pokupskog koji se u svijet motora zaljubio kao dijete jer i njegov otac i ujak su imali motore pa su ga često znali provozati, a sa 13 godina već kupuje motor – naravno APN, a poslije su se mnoge marke tih jurilica promijenile u njegovom životu, dok trenutno vozi Yamahu Thundercat 600, a u njegovom životu vožnja nikad ne prestaje. Vozi se u duboku jesen u karavani za Vukovar ili po debelom snijegu i minusu siječnja prema Gvozdanskom i Zrinu kad kaže da je današnja oprema vrhunska i omogućuje sat, dva vožnje i u ekstremnim uvjetima zime. Kaže da postoji dvije vrste motorista: oni koji su pali oi oni koji će tek pasti. Svjedok je i tragedije koju je vidio svojim očima kad mu je na Grobniku poginuo prijatelj u prometnoj nesreći, a i sam je par puta pao, ali nije bilo ništa strašno, tek lakše ozljede, a danas sa svojih 50 godina života kaže da je puno oprezniji, smireniji, koncentriraniji i da se jednostavno voli opušteno i lagano voziti. Naravno, dotaknuli smo i frišku temu skorašnjih moto susreta na Kupi.

Vaši moto susreti su bili organizirani na prostoru Pigika, pa u napuštenoj vojarni Zrin i na Gradskom kupalištu. Koja vam je lokacija bila najbolja?

Najbolja lokacija se pokazala u prostoru vojarne “Zrin” jer smo tamo bili dislocirani i dosta udaljeni od kuća građana kojima bi eventualno zasmetali našom feštom, a i tamošnji park, šumica je poslužila kao idealni prostor za kamp.Međutim, tamo je priprema zahtijevala jako puno posla, trebalo je pokositi travu, malčirati, urediti ogromni prostor, a mi smo imali jako malo članova koji bi mogli to na vrijeme odraditi, a također je problem jer tamo ne postoji bina, pa smo ju morali i platiti, a naša novčana sredstva su vrlo skromna. Također,odlučili smo da je ovo naša zadnja motorijada koja će se održati na prostoru kupališta.

Zašto?

Mi kao klub imamo velike troškove organizacije moto susreta. Sredstva koja dobijemo od Grada i novac od naših članinarina nisu dovoljni, gospodarstvo je slabo i mi ne možemo naći sponzore koji bi pokrili troškove motorijade, a ugostitelji koji dolaze na motorijadu žele zaraditi , a ne žele participirati u troškovima organizacije, tako da se mičemo s tog prostora.

Koliko vam novaca treba za motorijadu?

Pa bar 50 tisuća kuna treba da bi se doveo neki poznatiji bend koji po nastupu naplaćuju do30 tisuća kuna, a zatim tu su troškovi razglasa,pa više predgrupa jer tu se ipak radi o dvije noći svirke i zabave, tako da je i ovo što uspijevamo uraditi s puno manje novca i dalje dobro organizirano i posjećeno.

.Dobro. Što je tu je. Za par dana kreće vaš moto susret.

Da, dobro rečeno. Mi u petak krećemo s našim moto susretom s kojim obilježavamo Dan domovinske zahvalnosti i obilježavamo Oluju jer mi smo  bii branitelji i vi smo to proživjeli i ta događanja su obilježila naš život. Puno puta smo išli doKnina saviti Oluju, ali onda smo prestali i odlučili da ćemo taj dan slaviti u našem gradu koji je po statistikama odmah iza Vukovara grad koji je najviše stradao u Domovinskom ratu. Poštujemo sve, svaka čast Kninu, ali on nije ni blizu stradao kao naša Petrinja.

Ovim putem preko PS portala pozivam sve građane da dođu ovaj vikend na naše moto susrete, bit će dvjestotinjak bikera, bit će motora svih vrsta, moto igre,defile, druženje, rock glazba, bit će dobra ugostiteljska ponuda, plesačica…. dođite.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here