Izaslanstvo Petrinje ispratilo Branka Šubića na etapni ultra maraton iz Knina: Bilo je vremena za Čavoglave u običan dan i svijeću Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima

Autor:Antun Petračić

„Nije mi bilo teško doći ovdje na vrh Kninske tvrđave sada u 6 sati“ u srijedu 31. srpnja rano ujutro, tek s prvim zrakama sunca koje su rađale novi ljetni vrući dalmatinski dan, rekao je gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić. Doktor znanosti molekularne biologije i biokemija ( titule stečene na sveučilištima Kiel i Műnchen, u Njemačkoj), od izbora u 2017. prvi čovjek Knina s nezavisne liste, popeo se na vrh 342 metarske utvrde, simbola ovog grada, na ispraćaj petrinjskog ultra maratonca Branka Šubića. S gradonačelnikom je i njegov zamjenik ekonomista pred doktoratom Marijo Ćaćić ( sva tri mekana ć) i još Žarko Anić-Antić, u ime Koordinacije udruga Domovinskog rata Grada Knina. Zbog hitnih obiteljskih razloga izostaje očekivani Marko Skejo, ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a.
Njih domaće pola sata ranije do uspona na Kninsku tvrđavu pretekla je četvorka iz Petrinje. Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga Grada Petrinje ( ovdje i u svojstvu osobnog izaslanika gradonačelnika Darinka Dumbovića), Đurđa Bobinac (ratna udovica) i Stjepan Galijan (ratni policajac), i vaš novinar, s blokom i Canonom za PS portal, na odredište su stigli još za mraka. Iz Petrinje krenuli u gluho doba noći, prije 2 sata i do Knina se „došetali“ praznim državnim cestama preko Banovine, Korduna, Plitvica, Korenice, Gračaca do ranojutarnjeg odredišta ove srijede.


Na usponu prema Tvrđavi dostižemo vozilo SK oznaka, a iza nas je sa ZG tablicama najnoviji hibrid Toyota, dva vozila u službi hodaća Branka Šubića, kojem je Kninska tvrđava startno mjesto na njegovu 6-dnevnu hodnju 265 km do Petrinje. Nakon poduhvata u istim danima 2017. od Vukovara do Petrinje, sada je svoj grad vlastitim koracima odlučio spojiti s povijesnim kraljevskim Kninom. Slogan je „Branko Šubić za branitelje“, a u prva dva dana ( u srijedu i danas u četvrtak) prohodao je „od prve“ dvije dionice, do noćnih odmorišta u Gračacu i Udbini.
Posebno i svečano je ovdje na vrhu stijene i njene utvrde na brdu Spasa ( zaštićene urbanističke cjeline i spomenika nulte kategorije) iznad kraljevskog Knina, čija pak povijest grada-naselja, kolijevke Hrvata, seže još u stoljeće sedmo, s doseljenjem Hrvata i od tada kroz povijest smjenama raznih vrsta vlasti, režima, političkih i društvenih sustava, vladara i gospodara.
Glavni akter sveg događanja u detalje je predvidio protokol uz najduži hrvatski barjak na visokom stijegu i pokraj spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Darko Dumbović uručuje M. Jeliću knjigu-dokument Petrinjska bojišnica 1991.-1995. i naš tradicionalni glineni suvenir stucku, uz pozivanje Kninjana na rujanske Dane sjećanja na stradavanje Petrinje u 1991. Dogovoreno je da će se iz Petrinje na vrijeme poslati poziv, pa je velika vjerojatnost kako će izaslanstvo Knina prvi puta uveličati spomen na rujanske dane Petrinje i ojačati veze dva grada s istom sudbinom okupiranih u 1991., ali i oslobođenih u akciji Oluja 1995.
Ispod spomenika F. Tuđmana, koji je na ovo mjesto u kolovozu 1995. odmah stigao u slobodni Knin, u današnju zoru 31. srpnja 2019. domaćini i gosti stavljaju zapaljene lampione, B. Šubić uručuje M. Jeliću stolnu zastavicu Grada Petrinje i odmah počinje razgibavanje te žustro predvodi sve nas niz strminu klisure, na novu lokaciju svoga početnog ultra maratona.
To je središnji kninski Trg dr. Ante Starčevića i na njemu velebni Spomenik hrvatske pobjede Oluja ’95, uz čiji glavni križ svoj vijenac polaže glavni akter ove priče. Uz crvene ruže na vrpci je kratka Šubićeva poruka: „U spomen na sve poginule hrvatske branitelje“. Zapaljene svijeće postavljat će duž svoga maratona na slične spomenike i obilježja iz Domovinskog rata, a zadnji vijenac na cilju, 5. kolovoza oko 11 sati u svojoj Petrinji, na spomenik pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. ZA SVE NJIH SADA I PROLAZI PUT OD KNINA DO PETRINJE!


Trg „Oca domovine“ usred Knina stalno je mjesto svako godišnje središnje državne svečanosti, a potom i lokalne proslave 5. kolovoza, za cijelu Hrvatsku prazničkog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Gradonačelnik M. Jelić nam govori kako se za nadolazeći ponedjeljak obavljaju velike pripreme i sve će biti spremno.
Državni i kninski program trajat će i na oznakama svih hrvatskih obrambeno – braniteljskih ratnih postrojbi, među koljima svoj natpis imaju 2. GB HV Grom i 12. petrinjska domobranska pukovnija, čiji su hrabri pripadnici 6. kolovoza 1995. slobodu donijeli Petrinji i svim do tada okupiranim selima našeg Grada.
Iz središta Knina Branko Šubić, uz pratnju vozila MUP-a, odlazi u 6,45 sati, a dva i pol sata kasnije dostižemo ga u vrletima Velebita na 19 kilometru užarene prometnice od Knina, još 36 km do prvog noćenja u Gračacu. Naš Petrinjac je čio i raspoložen, sada bez nervoza kakva se kod njega osjećala pred start na Tvrđavi. Na prvo odredište dopješačio je-dotrčao u 16 sati, kada smo mi Petrinjci već dva sata bili kod svojih kuća.
A ona dva jutarnja sata od Šubićevog polaska do ponovnog susreta u brdima iza Knina, proveli smo najprije na kavi s gradonačelnikom i zamjenikom Knina, te do – Čavoglava. Vozač i odgovorni za nas putnike Darko Dumbović odlučio je mimo one čuvene pučke svečanosti svakog 5. kolovoza pokazati to malo dalmatinsko selo u unutrašnjosti Petrova polja, između planina Svilaje i Moseća, na izvoru rječice Čikole, s ljetnim tokom manjim od Petrinjčice. Najpoznatija ratna pjesma „Bojna s Čavoglave“ pronijela je ime Čavoglava i stvorila sadašnju popularnost ondašnjeg branitelja s američkom strojnicom Thompson, po kojem je dobio nadimak Marko Perković. Sadašnji glavni glazbeni idol, br1. na listi hrvatskih branitelja, rođen je u Čavoglavima, od Srba iz susjedstva, obranio i sačuvao svoje selo i svakog 5. kolovoza u njemu se organizira fešta na koju se slije čak 100.000 ljudi iz cijele Hrvatske.
– Bio sam jednom i zbog zakrčenih seoskih puteljaka čekao cijelu noć za izlazak autom. Ipak, takav neopisivi 5. kolovoz treba ovdje vidjeti i doživjeti- veli D. Dumbović te u prolazu pokazuje lijepo bijelo kameno zdanje s isto takvim dotjeranim i uređenim dvorištem na mjestu Thompsonove rodne kuće. Nedaleko je ograđena kamena Crkva Hrvatskih mučenika, čija glavna vrata nisu zaključana pa ulazimo u ogled, a izlazimo kada upravo svojim vozilom ulazi franjevački svećenik. Zacijelo je to župnik fra Ivan Lukač, čija obavijest o služenju misa i broj mobitela stoji na oglasnoj ploči.


Marka Perkovića-Thompsona ni nikoga na njegovu posjedu nismo vidjeli, ali smo uočili susjede mu seljane u svakodnevnim dopodnevnim radovima na okućnicama, po poljima s još neodvezenim balama sijena, u maslinicima, pa i vinogradima i brajdama grožđa oko dvorišta. Uz crkveno dvorište prošao je pastir s ovcama, a njegov veliki pas vučjak dotrčao je do nas, ali i miroljubivo otišao. Čavoglave nisu u surom kamenjaru Damatinske Zagore, ovdje je pitomo Petrovo polje, ali je zato žestoka Thompsonova poruka u njegovoj prvoj pjesmi iz 1991. godine, kako četnici nikada neće u Čavoglave, dok ondje žive Hrvati. Legendarna “Bojna Čavoglave”. brzo se proširila cijelom Hrvatskom i postala jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata. Tu pjesmu su (s prerađenim tekstom) pjevali i pripadnici Armije BiH kao i HVO-a. Postojala je posebna pjesma s tekstom Branitelji Sarajeva (poznata i kao Hej junaci), koja se pjevala za opsade Sarajeva.
U svezi Marka Perkovića evo najnovije, još nigdje objavljene, ali točne vijesti, prvi je obznanjuje sada PS portal: Thompson će za godinu dana, na dan oslobođenja Petrinje 6. kolovoza 2020. pjevati u – Petrinji.


Na još jednom mjestu, tužnom i povijesnom, ali slavnom i vječnom za Hrvatsku, zastalo je nas četvero putnika Grada Petrinje: u hladu krošnji Plitvičkih jezera odali smo štovanje pripadniku specijalne policije, redarstveniku Josipu Joviću, prvoj žrtvi Domovinskog rata. 22-godišnji mladić poginuo je u akciji oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba na Krvavi Uskrs 31. ožujka 1991. Njegovo ime je simbol hrabrosti svih hrvatskih branitelja, život je žrtvovao za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Na mjestu njegova ranjavanja, a nije preživio u prijevozu do bolnice, za Josipa Jovića od jučer u podne gori i lampaš donijet iz Petrinje!
Svi mi u Petrinji, zajedno s velikim krugom pratitelja, podupiratelja i navijača na društvenim mrežama, izravno s divljenjem pratimo naporni mirnodopski hod sjećanja i zahvale svim hrvatskim braniteljima od njihova sudruga i suborca Branka Šubića.
Čekamo ga nestrpljivo, s veseljem i radosti, 5. kolovoza u njegovoj i našoj Petrinji, s jednakim pozdravima na cilju, kao i svim željama pri polasku iz Knina!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here