Drugačija klupa s nasipa Petrinjčice: Ispred svoje kuće u Šetalištu Vatroslava Lisinskog obnovljeno drveno odmorište oslikala Marta Križanić

Autor: Antun Petračić   

Među svim drvenim klupama za odmor i predah na oba nasipa Petrinjčice (uključujući i one najnovije, samo s lijeve strane prema  ušću ove naše gradske rječice) jedna jedina je drugačija, posebna, jedinstvena…

Takva klupa nalazi se na desnom nasipu, u Šetalištu Vatroslava Lisinskog, ispred  kuće obitelji Križanić. Drveni naslon i sjedalo u živim šarenim bojama i raznim apstraktnim oblicima ukrasila  je 26-godišnja Marta Križanić, radna terapeutkinja u Maloj kući Petrinje Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

-Ovu klupu gledan od rođenja, uz nju sam odrasla i sada, ovih ljetnih dana, odlučila je vizualno izdvojiti od svih jednakih između Plavnog mosta blizu nas, do onoga vrlo prometnog mosta u Gupčevoj ulici.   Tata je jedino nabavio i postavio nove drvene daske, a moj je uradak cijela daljnja izvedba – doznajemo od djevojke iz Majdanaca.

Kaže nam kako joj oslikavanje klupe uz Petrinjčicu nije predstavljao zahtijevan posao, „iz glave“ je  kistom i bojom prenosila razne oblike, a pri jednom kraju sjedalice napisala tuđe pjesničke stihove. Iznad ove poezije,  po rubu naslona jedino je po tatinom popisu, upisala imena ili nadimke susjeda -starosjedilaca ovog kvarta Petrinje: Mišo, Sovac, Igor, Đuro, Dinko, Grlica, Lazo, Majo, Mana, Ketna…

Uz kćerkinu obojanu  klupu ispred svoje kuće, otac obitelji  Marijan Križanić još je od propadanja zaštitio metalni rukohvat niz nasip prema cesti, što je također  raritet ovog šetališta. Godinama ga je za uspon-silazak koristila baka Ana, uz sve susjede i šetače ovom stranom  nasipa Petrinjčice.

Radna terapeutkinja Marta Križanić po struci je daleko od likovnosti i slikarstva, ali takvo nešto inovativno i umjetnički oduvijek nosi u sebi. Zato joj nije strano oslikavanje keramičkih, staklenih, drvenih ili kamenih predmeta, uljepšavanje  okvira ogledala… Među najvećim dimenzijama Martinog hobija je mural na zidu sobe brata Mateja, kojim je ukrasila njegove poetske stihove.

Talent za likovno izražavanje Marta Križanić  iskazuje jednom mjesečno i kao ilustratorica mrežne stranice „Pod smokvom“, na kojoj svakodnevno mladi svećenici iz cijele Hrvatske komentiraju i  objašnjavaju Evanđelje, a u krugu stalnih suradnika redovita je i ova mlada djevojka iz Petrinje.

Zacijelo kćerka Marta nosi  zrnce umjetnosti i izražajnosti  za lijepo i skladno od svoje mame Katarine, majke četvero djece, koja je bujnim cvijećem i silnim dodacima ambijenta ukrasila  cijeli prostor ispred kuće Križanićevih. Za ovakvu ljepotu okućnice gospođa je lani u ovo doba nagrađena u turističkoj akciji Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku, a ove  nedjelje, na proglašenju za 2019. u ime župnog dvora sv. Lovre (u kojem je domaćica) preuzet će priznanje za svu sklad cvijeća i zelenila po uzorno hortikulturno održavanom crkvenom  dvorištu, vrtu i voćnjaku.

Odmah po dovršenom oslikavanju  svoje klupe, Marta Križanić otišla je na more, ali  zadužila mamu, tatu, brata Mateja, sestre Klaru i Anu i strica Igora  da pripaze na odmorište preko puta.

– Ima svakakvih neodgovornih, agresivnih, rušilačkih osoba. Ne bih voljela da takvi oštete ovu „našu“ klupu- veli djevojka koja voli slikarstvo.

-Mi smo budni i kada spavamo- dodaje njena mama Katarina.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here