Porcijunkulovo u Prnjavoru Čuntićkom: Svetom misom ispred drvene kapele proslavljena Gospa od Anđela

Autor:Antun Petračić

Franjevačka svetkovina Gospe od Anđela ili Porcijunkula slavi se  2. kolovoza, a tada prema učenju Crkve vjernici mogu dobiti potpuni oprost  od grijeha.

Na podruju Grada Petrinje Gospi od Anđela posvećena je mala drvena kapela usred Prnjavora Čuntićkog, u dolini Petrinjčice, nasuprot na drugoj strani  brda župne crkve sv. Antuna Padovanskog i gradine Hrvatskog Čuntića. Ispred i oko seoske crkvice jučer pred večer Porcijunkulovo je slavljeno svetom misom uz tri svećenika-fratra. Uz domaćeg župnika iz Hrvatskog Čuntića p. Petra Žagara i župnika sv. Antuna Padovanskog iz Hrvatske Kostajnice Stjepana  Jambrošića, prvi puta je u Prnjavoru misio i propovijedao p. Leopold Palić, mladi fratar na službi u H. Kostajnici.

Već po tradiciji, uz domaće vjernike ove župe, u kojoj djeluje i svjetovni red sv. Franje, nazočila je skupina pripadnika  Bratstva sv. Antuna Hrvatske Kostajnice, s članovima iz više mjesta Pounja, od Hrvatske Dubice do Divuše.

Prema predaji, sveti Franjo je 2. kolovoza 1208. u crkvici Svete Marije od  Anđela u Asizu doživio svoje obraćenje, a taj trenutak slavi se posebno među franjevcima  na blagdan Gospe ood Anđela ili Porcijunkule. Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio sv. Franjo htio prenijeti na sve druge, pa se u njemu rodila ideja da moli tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. godine. Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela, nazvan još  i porcijunkulski oprost, može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, dok je s vremenom to prošireno i na sve crkve bilo gdje u svijetu, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz uvjet da se osim pohoda crkvi, osoba skrušeno ispovjedi, pričesti, izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu Svetog Oca.

Takvo vjerovanje i što duhovno znači za katolike, bila je glavna tema propovijedi p. Leopolda, a  postupak Crkve u svezi blagdana Porcijunkule prošlo je više župljana, koje su prije svete mise na otvorenom ispovijedala sva tri svećenika.

Nakon crkvenog obreda okupljanje Prnjavorčana i gostiju nastavljeno je u seoskom domu, uz kojeg je naslonjeno  veliko gradilište budućeg Ekološkog centra-Vrata Banovine. Za nove sadržaje i namjenu, uz glavno sufinanciranje iz EU,  tu se potpunoma preuređuje donedavni prostor Dječjeg istraživačkog centra Petrinjčica.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here