U Glini otkriven spomenik Franji Tuđmanu-prvom hrvatskom predsjedniku

Autor:Katica Gašljević Tomić

U subotu, 3. kolovoza u Glini su se  okupili brojni visoki gosti i različita izaslanstva – od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović sa suradnicima, ministra branitelja Tome Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima,   , izaslanik Ministarstva obrane i zamjenik načelnika GSOSRH, general pukovnik Drago Matanović, predstavnici MUP-a i PU sisačko-moslavačke te udruge proistekle iz Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka, kao i domaćini – predstavnici grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem. Središnji događaj ovog svečanog dana bio je otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Ali, krenimo redom…

Uoči svečane proslave Dana grada Gline koji se tradicionalno obilježava 6. kolovoza, odana je počast palim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Suza”. Nakon toga, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Gline na kojoj je, između ostalog,  general Mladen Markač proglašen počasnim građaninom grada Gline. U predvorju Hrvatskog doma postavljena je prigodna izložba ratnih fotografija. Nazočni su se uputili prema spomeniku podignutom u čast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Prije otkrivanja spomenika brojnim okupljenim građanima i visokim gostima su se obratili autor – mladi kipar Ivan Fijolić, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić,  Miroslav Tuđman – sin prvog hrvatskog predsjednika te predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Zajedno su otkrili spomenik na glinskom trgu koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika. Događaj su pjesmom uveličali članovi KUU „Treća sreća“, bile su tu i lijepe mažoretkinje, mladi graničari, brojni vatrogasci, a spomenik je blagoslovio i molitvu predvodio domaći župnik Ivica Mađer.

U nazočnosti predsjednice RH, a na inicijativu Udruge logoraša Splitsko dalmatinske županije na čelu s Ivanom Turudićem, na prostoru današnje Kaznionice, otvorena je “Spomen soba u logoru Glina”,  a u znak spomena na sve ubijene logoraše ovog srpskog koncentracijskog logora. U ime logoraša, nazočnima se obratio Ivan Turudić. Tužno je to sjećanje na sve patnje i muke hrvatskih branitelja i civila koji su prošli kroz ovaj logor, a  s ciljem da se “nikad više ne ponovi i ne zaboravi”. Prema podacima, srpski koncentracijski logor Glina osnovan je 6. listopada 1991., a nastavio je s radom cijelo vrijeme u sklopu tzv. SAO Krajine, sve dok je trajala velikosrpske agresija na okupiranom području Banovine. U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja prikazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, njihovog ponižavanja, mučenja i zlostavljanja. Sudbina nekih od odvedenih zatočenika ni danas se ne zna (npr. Ivan Gregurić, r.1956. iz G.Viduševca). Duboko se zarezala u pamćenje rečenica naše Predsjednice da smo mnogo oprostili, ali da ratne zločine ipak treba procesuirati. Ostaje pitanje: pašto se čeka?!

Subotnje obilježavanje Dana grada Gline završeno je obilaskom mjesta predaje 21. kordunskog korpusa neprijateljske vojske i veličanstvene pobjede hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Na tom mjestu kao trajni spomen stoji tenk jer  je pukovnik neprijateljske vojske Čedomir Bulat potpisao predaju i čestitao hrvatskoj vojsci na pobjedi predavši se legendarnom hrvatskom generalu Petru Stipetiću.

Događanja vezana za obilježavanje Dana pobjede, hrvatskih branitelja i Domovinske zahvalnosti i Dana grada Gline nastavljaju se i dalje. Vjerujemo da će se naći za svakog ponešto…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here