Državnog vrha nema u Petrinji, ali ona i dalje ponosno slavi svoje oslobođenje

Autor:Miroslav Šantek

Čini se da je ta Petrinja jako daleko od Zagreba. Ima cijeli sat vožnje za obične građane, a za političare to je puno manje. Uz policijsku pratnju i nabrijane automobile, eto državnog vrha  učas u Petrinji, ali njih ni ove godine nema. Baš nikoga. Otišli su oni do Knina na današnji dan, a ujesen će do Vukovara. I tako se to vrti u krug. Čini se da su šanse da premijer i predsjednica sa svojom ekipom na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24.obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja prošetaju u koloni „Mimohoda pobjede, ponosa i slave“ od petrinjskog parka do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima – minimalne.

Godine prolaze. Već je 24 godine prošlo od akcije “Oluja” i oslobađanja ovog dijela Hrvatske. Krvave bitke, krvavi događaji su se ovdje zbili, 90 hrvatskih branitelja je stradalo u tom davnom kolovozu 1995., a broj žrtava u Domovinskom ratu u Petrinji je zastrašujući – čak 598 ljudi više nema. Nema više ni Petrinjaca puno, jer ovdje se očekivala poslijeratna gospodarska Oluja koja je trebala postaviti gospodarstvo na noge i “pozlatiti” ovaj napaćeni i ranjeni grad koji je odmah po veličini i broju žrtava i materijalnih razaranja iza Vukovara. Ali to se nije dogodilo. Uđete li ovog trenutka u Petrinju još uvijek možete vidjeti ostatke rata na objektima.

Petrinjski branitelji, bivši vojnici su ljuti što na ovaj za njih sveti dan baš nitko iz državnog vrha ne dolazi odati počast toj žrtvi. I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović kaže da Petrinji treba gospodarska i financijska oluja i podsjeća da se u Petrinji također stvarala Domovina Hrvatska.

U svakom slučaju su Petrinjci danas nakon svete mise u crkvi sv. Lovre formirali kolonu “Mimohoda pobjede, ponosa i slave“ i od petrinjskog parka krenuli Trgom dr. Franje Tuđmana, Nazorovom, Turkulinovom, Dugom ulicom sve do Senjaka gdje su se spojili s koonom koja je uz bezbroj hrvatskih trobojnica došla iz Mošćenice, a svečanost je svojim dolaskom uveličao i ultramaratonac Branko Šubić koji je prije šest dana krenuo pješke iz Knina.

Položeno je cvijeće, zapaljene su svijeće, održana je kratka propovijed, nabrajati nazočne nema potrebe – svi su oni ovog vrućeg ljetnog dana bili  – Petrinja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here