Dino Žilić: Radovi u Petrinji idu po planu

Autor:Miroslav Šantek

U srijedu 07.08.2019. održan je drugi sastanak partnerstva u sklopu projekta „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ (3RP2) KK.08.2.1.06.0005.

Partnerstvo predstavlja savjetodavnu i informativnu podršku projektnom timu tijekom provedbe projekta, a čine ga prvenstveno predstavnici nadležnih Upravnih odjela za društvene djelatnosti, predstavnici OŠ Mate Lovraka sa područnim školama i dječjeg vrtića Petrinjčica, predstavnici sportsko-rekreacijskih udruga i saveza u Petrinji te svi ostali zainteresirani građani Petrinje, kojima je trenutno stanje s gradilišta provedbe izgradnje čak četiri objekta:Rekonstrukcije OŠ Mate Loraka – dogradnja školske sportske dvorane, zatim građenje dječjeg vrtića Češko selo u Petrinji, građenje svlačionice s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta Češko selo u Petrinji i građenje dječjeg igrališta Slatina, pojasnio i upoznao ih s do sada izvršenim radovima, Dino Žilić, Viši stručni suradnik za koordinaciju projekata Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Grada Petrinje s kojim smo porazgovarali o ovim gradilištima koji jako zanimaju petrinjsku javnost.

Nakon odrađenog “nevidljivog” posla pripreme projekta, građani Petrinje su mogli vidjeti da su se u kratkom vremenu otvorila čak četiri gradiišta na raznim lokacijama na kojima se trenutno doista radi. Što vama iz tog tima koji je odradio taj posao priprema za realizaciju sada kada su lopate zabodene i kad su radovi u tijeku znači?

Pa ja osobno nisam sudjelovao u pripremi prijave projekta, dakle, ja sam preuzeo projekt i provedbu projekta, ali moji kolege su jako ponosni na ovaj posao, a pogotovo na tu dugoočekivanu sportsku dvoranu o kojoj se pričalo još dok sam i sam bio dijete i evo, napokon putem potpore Europske unije omogućili smo izgradnju ovog kapitalnog sportskog objekta, a također i treba reći da je izgradnja Dječjeg vrtića u Češkom selu vrlo potrebna i dobra stvar jer unatoč svim pričama da se smanjuje broj stanovništva, da ljudi odlaze, ali se stalno pojavljuje problem svake godine da nema dovoljno smještajnih jedinica unutar samog vrtića u gradu, te ovim projektom dobiva se potpuno novi i moderan vrtić koji prvenstveno predstavlja dobru priliku za djecu i roditelje na tom području Češko sela gdje neće morati voziti djecu do središta grada u postojeće vrtiće, već će u svojoj blizini dobiti novi, moderan vrtić.

Po potpisanim ugovorima vidimo da će uskoro, još ove godine biti zavšeno i otvoreno dječje igralište na Slatini. Recite nam nešto više o tome.

To igralište će sadržavati razne opreme kao svako standardno dječje igralište – od klackalica, ljuljački, improvizirano šahovsko polje i ostala opremala, a postavit će se i klupice i pješačka staza te držači za bicikle. To će biti prostor druženja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i djece i odrasih u blizini stanovnika koji tamo žive. Naglašavam da je u ovom projektu razvijanje društvenih sportsko rekreacijskih i ostalih sadržaja izvan gradskog središta. Grad Petrrinja ima veliko adminstativno područje i svi slični sadržaji se nalaze u središtu,pase tako ovim projektom nastoji dovesti takve sadržaje i izvan središta grada.

Već najesen bi trebalo biti gotov posao i na građenju svlačionice s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta u Češkom selu?

Svakako. Izgradnja ovih objekata predstavlja sjajnu priliku i za razvijanje društvenog života i u tom dijeu Petrinje, tamo će se moći organizirati razne manifestacije, prvenstveno sportske uz pomoćno igralište, dječje igralište i taj objekt s pratećim sadržajima.

Obilazite li teren? Kako ste zadovoljni tijekom radova?

Trenutno smo zadovoljni, baš kao što sam i rekao partnerima na današnjem sastanku, kao i na svakom gradilištu i na svakom projektu, svakodnevno se stvraju određene situacije i određeni problemčići koji se rješavaju odmah na terenu, a mi  obilazimo sva gradilišta i zadovoljni smo trenutnim radom mada je bilo određenih neplaniranih situacija – od riješavanja imovinsko pravnih odnosa sa susjedima gdje bi se i ovim putem svakako zahvaliti tim ljudima na dobroj volji i suradnji gdje smo uspjeli riješiti problem, jedino imamo neplansku situaciju trenutno s reakcijom građana koji žive u ulici Mirka Antolića zbog problema s tom cestom i mada ta ulica nije u sklopu našeg projekta već u sklopu drugog projekta pa smo to proslijedili taj problem tom projektnom timu. Također teba reći da smo u svakodnevnoj komunikaciji s voditeljima gradilišta, a radimo i svoju fotodokumentaciju tijeka izvođenja radova, a vodimo i evidenciju vremenske prognoze gdje zapisujemo da li je taj dan pala kiša, u koliko sati, da li je bilo tuče, grmljavine, da li je bilo blata koje onemogućava neki rad, brinemo o svim detaljima i vjerujemo da će radovi biti na kraju kvalitetni i u roku završeni.

Građane nekako najviše zanima ta buduća sportska dvorana, taj san svih petrinjskih sportaša kojih ima na tisuće.Koliko će primati ljudi? Kako će izgledati?

Ta buduća sportska dvorana kod OŠ Mate Lovraka biti će spojena s postojećom školom s jednim hodnikom – tunelom, imat će 623 sjedeća mjesta na tribinama i okoo samog igrališta, sadržavat će razne prostorije – za učitelje tjelesne kulture, za razne sportske klubove, svlačionice, sanitarne čvorove, kupaonice i sve što je potrebno da objekt zadovoljava standarde školske sportske dvorane. Planirano trajanje radova je najmanje 17 mjeseci i 15 dana, a uz dvoranu će biti i vanjsko igralište i parking i sve će biti povezano pješačkom stazom.

NAZIV PROJEKTA: UNAPRJEĐENJE INFRASTRUKTURE ZA PREDŠKOLSKI I ŠKOLSKI UZRAST DJECE (3RP2) KK.08.2.1.06.0005

KORISNIK: GRAD PETRINJA

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 40.548.110,38 HRK

IZNOS EU POTPORE: 34.297.700,07 HRK

 

SPONZORIRANI ČLANAK

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here