Kukuruzović: Atrij petrinjskog Hrvatskog doma je jedno od pet najboljih mjesta za jazz koncerte u Hrvatskoj

Autor:Miroslav Šantek

Damira Kukuruzovića ne treba posebno predstavljati. Ovaj sisački virtuoz na gitari, sljedbenik duha i djela Djanga Reinhardta je poznat u tim glazbenim vodama u cijelom svijetu. Vlasnik je čuvenog Siscia jazz Cluba pored Kupe i sa svojom Django Groupom ( violinist Bruno Urlić, gitarist Miroslav Čehaić i Željko Bilbija na bas gitari) često svira na mnogim mjestima, a surađuje i sa Zoranom Predinom. Nedavno je organizirao još jedan vrlo uspješan Siscia Jazz&Blues Festival, a čim je završio odmah je pod njegovom organizacijom pokrenuti trodnevni Međunarodni perinjski jazz festival koji je također privukao dosta Petrinjaca u prostor Atrija Hrvatskog doma gdje su nastupili Martine Thomas i Black Coffee, Gaja Udović & Just friends, a sa svojim Django groupom zasvirao je s još jednim poznatim velikanom ove glazbe – Paulus Schäfereom, s kojim je odmah nakon koncerta te noći otišao u petrinjski studio snimiti zajednički CD, a već suutradan su imali zakazan nastup u Lonjskom polju, a zatimi na jadranskoj obali. Kukuruzović je ovog ljeta koncertno jako zauzet, a kad je gostovao u Petrinji napravili smo s njim kratak razgovor .

Često ste svirali u Petrinji, a i slušali druge izvođače i znali ste reći da Petrinja ima sjajnu jazz publiku?

Aplauz je kao kruh za glazbenika. Kad god sam ovdje slušao neke dobre muzičare koji su ovdje svirali uvijek su bili nagrađivani velikim aplauzima i to je ono što veseli svakog izvođača.Tako da mislim da u Petrinji publike ne manjka. Evo baš sam gledao jednu internet stranicu na kojoj je Petrinja ucrtana na glazbenu kartu glazbenika koji baštine glazbu Djanga Reinhardta, tako da pod slovom P je ucrtan Pariz, a zatim i Petrinja što samo po sebi sve objašnjava. I ovaj trodnevni Međunarodni jazz festival je također predstavljen na karti. Inače, ovaj prostor Atrija Hrvatskog doma je jedan od pet najboljih prostora u Hrvatskoj koji sam pronašao. Ovo je izvrsno i ovako nešto bi trebao imati svaki grad – idealno za jazz. Također, završio je i jedanesti Siscia Jazz&Blues Festival, vrijeme nas nije najbolje poslužilo, ali posjetitelja je bilo puno – tražilo se i stajaće i sjedeće mjesto. Mi smo najveća glazbena organizacija u Hrvatskoj – čak jedanaest koncerata je održano uz suludo otvaranje  Big Banda Požega kojeg vodi Zvjezdan Marjanović, zatvaranje s Martine Thomas i Black Coffee i jako sam zadovoljan s tim, a u budućnosti me čeka turneja s Predinom i sa Paulus  Schäfereom.

Prije nekoliko dana svirali ste na vrlo zanimljivom mjestu u rimskom kamenolomu u Medulinu. Kako je to izgledalo?

Svirali smo kod Vedrana Mlikote u Zagvozdu, a onda smo putovali u Šibenik na Arsenov rođendan koji je nažalost zbog kiše odgođen za 31. kolovoz, a onda smo otišli u taj kamenolom ( Cave Romane) gdje je sve bilo rasprodano i održali smo koncert za pamćenje sa Predinom, a publika je to jako dobro prihvatila, a zadnji album koji smo snimili je najprodavaniji u regiji  i jako nas to veseli. Čeka nas velika turneja i koncertno smo potpuno rasprodani.

Arsen Dedić? 

Arsen je istavio jedan velik, lijep i neizbrisiv trag svima. To je sigurno. Arsen Dedić i Zoran Predin su bili veliki prijateji i mi smo taj materijal obradil na jazz način prema glazbi Djanga Reinhardta i siguran sam da Arsen sada može čuti te pjesme da bi bio jako ponosan. CD se zove Zoran pjeva Arsena, na snimanju nam se pridružio i Matija Dedić i Marijan Jakić i sve je rađeno u Croatia Recordsu, a objavljen je uz CD i vinil.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here