Prijepodnevno Lovrenčevo u Petrinji 2019.- Teb’ u slavu grade moj!

Autor Antun Petračić

Lovro Zoretić je dječačić od dvije i pol godine, sin je Petrinjke Monike i tate Ivana iz Siska, gdje i živi s roditeljima, a noćas je prvi puta prespavao kod bake Ankice u Petrinji. Lovri je danas imendan jer je imenjak sv. Lovre, đakona i mučenika, nebeskog zaštitnika Petrinje, po kojem je 10. kolovoz i Dan cijelog Grada. Oko njihova stana blizu Tržnice jutros je mali Lovro s bakom šetao  kućnu ljubimicu Lunu, a malo dalje u parku i oko župne crkve s imenom godovnjaka, trajao je prijepodnevni veliki blagdan Lovrenčeva.

Neradna subota, unatoč ljetu i godišnjim odmorima na vrhuncu, okupila je silni svijet po svim alejama i zelenilu  pomno uređenog i ušminkanog Strossmayerovog šetališta. Tiskao se narod iza i ispred štandova, svašta za svakoga bilo je na pretek,  svatko je mogao nešto naći, pogledati, kupiti, degustirati…

Na  tradicionalnom mjestu pokraj glazbenog paviljona i ovog Lovrenčeva vlastite keramičke  suvenire s oznakom Petrinje prodavao je najstariji hrvatski lončar Matej Mata Stanešić iz Gajeve ulice.  Zatekli smo ga s Josipom Klobučarom, rodom iz Češkog Sela, a točno 60 godina u dalekom Torontu. Iz Kanade dolazi svako ljeto, tempira vrijeme oko Lovrenčeva, jer kao „cijepljeni“ Petrinjac želi ovaj blagdan slaviti u  svome rodnom gradu s rodbinom, prijateljima, poznanicima…

Iz Češkog Sela ( Sisačke ulice) dolazi  i kolekcionar Miljenko Mioč, i među domaćim izlagačima jedini pokazuje starinske predmete i u duborezu na daskama od lipe i oraha rezbarene poruke, mudre misli i šaljive izreke. Tu je i štand Petrinjske udruge pivara, čiji članovi Mirko Banić- Ištuk i  Ivica Aleksić toče svoja vlastita kućna piva, Aleksić čak i dvije vrste, nazvane Doris ( po jednoj od kćerki) i Twin sisters (po blizankama Loreni i Pauli).

Na čak tri štanda rasprostrla   se Kulturno športska braniteljska udruga iz Ilice u Zagrebu, iz koje 12 članova pokazuje niz oslikanih, opletenih i zapletenih  predmeta izrađenih u njihovim radionicama. Ovdje dobivamo potvrdu kako će idućeg lipnja ili srpnja izlagati u samom Vatikanu, a u Rim kane povesti i pripadnike Povijesne postrojbe  1. i 2. banske pukovnije, čiji su vojnici u odorama toga doba paradirali po parku. U razgledu susrećemo obitelj Pejaković, baku Irenu, kćerku Ivanu, njene kćerke Emu i Miu i potkćerke Hanu i Elu, a  puno je takvih znatiželjnih obitelji i pojedinaca u obilasku parka. Zaustavljaju se uz štandove HKUD Mošćenica ( nude kruh namazan svinjskom masti s dodatkom bijelog luka i crvene paprike), KUD Pokupljanka ( prodaju svoju najnoviju knjigu o heroini Cveti Brestovskoj),  KUD Budičanka ( narezali su domaće češnjovke i suhi kravlji sir), slično su na kušanje ponudili KUU Seljačka sloga iz Graberja i udruga Đeram iz Dragotinaca ( uz slogan Volim kuhati!), ovdje je i Folklorni ansambl Petrinjčica, a KUD Hrastovička gora još i danas slavi sinoćnje dobivanje Priznanja Grada Petrinje za njihovih 90. godina postojanja, te u svome selu  najavljuju 31. kolovoza 2. vatrogasne igre djece i odraslih. Hrastovčani su uvježbali i sinoć premijerno otpjevali, a danas dva puta reprizirali iz zaborava otrgnut napjev „Hrvati, Hrvati“ s refrenom „Na noge se dište, mač u ruke sada, Hrvatskom da zemljom samo Hrvat vlada!“ Za ovu izvedbu u podne u paviljonu, poslije svete mise, dobili su burni pljesak i morali opetovati „Hrvati, Hrvati“.

U Čarobnom kutiću na Lovrenčevo, stalno je mjesto Udruge Hrvatska žena, koja je danas prvi puta pokazala svoj novi barjak, a u procesiji ga je nosila izrađivačica Ljubica Črepnjak.

– Tzv. pećkim vezom  izrađen je na domaćem lanenom platnu, a iste je veličine i  oblika kao naš dosadašnji barjak. Sada imamo dva slična, a oba ćemo čuvati i ponositi se – veli predsjednica ove udruge Mira Bešlić.

I dok se po parku tražila hladovina od  žestokog sunca i sparine, u dupko punoj župnoj crkvi i s mnogo vjernika ispred nje,  nakon dugačke procesije po rubu Trga dr. Franje Tuđmana i kroz park, blagdansku svetu misu  predvodio je preč. mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a župnom zboru sv. Cecilija na orguljama svirao vlč. Robert Jakica i vodila ih Katarina Mandić.

U Lovrenčevo   se aktivno uključila  i Lovačka udruga Fazan iz Petrinje, koja već 20. godina nadnevak 10. kolovoza slavio kao dan udruge, a u slavu gradu kroz Petrinju su organizirali mimohod konja jahača i dvije kočije s upregnutim hrvatskim hladnokrvnim konjima. Ta  atrakcija za djecu i odrasle zaslužila je posebnu priču, pa je ostavljamo za novo naredno čitanje.

Svima s imenom  Lovro i izvedenicama, čestitamo njihov imendan!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here