Tradicija lovaca za Lovrenčevo: Konjanici i kočije prošli Petrinjom!

Autor: Antun Petračić

Deseti kolovoz,  spomendan đakona i mučenika sv. Lovre,  nije samo Dan grada Petrinje, nego također i dan Lovačke udruge Fazan Petrinja. I ove godine ta  najbrojnija i najveća udruga sa 140 članova ( još slične djeluju u Gori i Jabukovcu, te veterani na Zrinskoj gori) vidljivo je  obilježila i gradski i svoj dan.

Već po tradiciji lovci su organizirali mimohod konjske zaprege kroz cijelu Petrinju, krenuvši od svoga doma pokraj Nove bolnice kroz Majdance, preko središta grada, duž Nove ceste  do cilja u hladovini najveće lipe ilirike u Strossmayerovom šetalištu, u blizini sv. Lovre i župne kuće.

Konjičku paradu na svojim ljubimcima, cijelim putem držeći lovački i hrvatski barjak,  na čistokrvnim plemenitim grlima, majke i sina Ajche i Lancelota vodili su prijatelji Karlo Pagadur i Milan Palčić, članovi Konjičkog kluba Kas iz Klinča Sela. Jahače su pratile dvije raskošne kočije s kočijašima Darkom Hercegom i Jankom Bencetićem. Četiri upregnuta ljepotana su hrvatski hladnokrvi konji s imenima Zeka – Nina i Čilda – Vilma. Sa svojim gospodarima, i uz njih zasjele goste, ovako upregnuti u starinske kočije, već su  nekoliko 10. kolovoza kaskali po Petrinji, čime ova manifestacija postaje tradicionalna i jedna od posebnih atrakcija prijepodnevne proslave Lovrenčeva.

Tako je bilo i ove subote 10. kolovoza,  kada je šest konja i njihova pratnja prolazeći kroz grad, a posebno na odmorištu u parku,  plijenila pažnju i djece i odraslih. Jer -priznat ćemo- nema oko nas ovakvih stvarnih, utimarenih i živih konja,  prevladale su one umjetne konjske snage ispod metalno- plastičnih karoserija u motorima automobila.

Ovogodišnjeg Lovrenčeva jedino je izostao veliki i masovno popunjen lovački štand u uglu parka ispod zida župnog dvorišta.

– Odstupili smo od uobičajenog, nismo kuhali kulaš na otvorenom jer smo ovaj specijalitet već tijekom ljeta besplatno ponudili Petrinjcima u više navrata na gradskom kupalištu i drugim mjestima i prigodama, te za blagdan župe Preobraženja Gospodnjeg  na Slatini – veli Josip Dolenec, predsjednik LU Fazan. Uz stalno gospodarenje s lovištem, što im je najvažnija obveza, u godinu dana od zadnjeg Dana udruge u glavnoj dvorani svoga doma ugradili su klima uređaje i opremili gostinsku sobu. Za štete od divljači, najvećma  divljih svinja na privatnim usjevima, prijave se predaju grupo vođama udruge, kaže predsjednik J. Dolenec.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here