18 godina međunarodne kajak-kanu regate: 20 utrka na 500 metara od gradskog kupališta do mosta u Brestu i natrag

Autor: Antun Petračić

Svakom  Lovrenčevu u Petrinji zadnja manifestacija prebogatog sadržaja deset dana kolovoza je otvoreno prvenstvo  našeg grad u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Organizira ga Kajak kanu klub Petrinja, s pamtljivom i efektnom  skraćenicom K-4, društvo vezano uz rijeku Kupu i s postojanjem 19 godina.

A ovomjesečni međunarodni kup kajakaša-kanuista iz 11 kluba Hrvatske i BiH održan je 18 puta, i sada na punoljetnost bilo  je opet zadnja priredba Lovrenčeva 2019. Za 150 sudionika iz Aljmaša, Hrvatske Kostajnice, Slavonskog Broda (dva kluba), Runovića, Siska, Slavonskog Kobaša, Raba, Bosanskog Broda i Petrinje pokroviteljstvo su  preuzeli Grad Petrinja, Turistička zajednica i Petrinjski sportski savez. Nakon 20 utrka u desetak kategorija-uzrasta veslača i vrsta plovila ukupni je pobjednik Mračaj iz Runovića, drugi Olimpik iz Slavonskog Broda, treći Oriolik iz Slavonskog Kobaša itd., uz domaćine iz K-4 na šestom mjestu, znači u  zlatnoj sredini.

Glavno nedjeljno događanje odvijalo se na  stazi dužine 500 metara od kupališta do mosta kod Bresta i natrag ( 250+250 m), a logistički zauzelo povelik  prostor plaže i travnjaka povrh, gdje su se „parkirali“ čamci, prikolice i kamioni za prijevoz opreme. I ovog puta cijeli program završio je utrkom drvenih  kupskih čamaca s devet muških posada naziva Marsonia, Veseljaci, Kupski somovi, Petrinjci, Oriolik Olimpik, Limunovi prijatelji, Gnjurci, Crnac i Kupski galebovi, a ženske ekipe: Brze i žestoke, 35 plus i Komarice. Veslači su se  pripetavali i na kraju pobijedila Marsonia ( već četvrto ljeto za redom), a kod žena 35+.

– Po Neretvi se vozi  Maraton lađa i to je nacionalni događaj,  a kod nas bi željeli da Utrka kupskih čamaca  postane barem županijskog značaja – kaže Željko Tonković,  predsjednik Kajak kanu kluba Petrinja.

 

Idućeg ljeta   K-4 će napuniti 20 godina  i sve nade polažu u projekt  finaciran iz EU Grad na Kupi, po kojem će ovo društvo dobiti  novu zgradu i daleko bolje uvjete za djelovanje. S druge strane kupskog nasipa kod kupališta sada imaju spremište  za čamce i članove od kojih se ne ubire članarina, ali uvelike u poslove slične ovoj regati uskaču roditelji, kao što su  značajan doprinos dali ovogodišnjem 18. cupu Grada Petrinje. U K-4 stalno je otvoren poziv za novopridošlima, dovoljno je nazvati mobitel 098/ 195-0435 sve prisutnog Antuna  None Kolarića i dogovoriti dolazak u klub sina ili kćerke. Službena je trenerica profesorica kineziologije Jasmina Borovnjak.

Petrinjski sportski savez prepoznao je važnost ovog športa i sustavno financira osnovnu namjenu. Zadnju godinu dana  najvrednija je pomoć krovne gradske organizacije u kupnji pet novih čamaca, a predsjednik PSS dr.sc. Marko Badrić u nedjelju je uručivao  pokale i medalje klubovima i natjecateljima.

U svakoj ovoj  godišnjoj kajak-kanu regati  neizostavna je suradnja petrinjskih profesionalnih vatrogasaca. S vlastitim   velikim čamcem i motor od 25 KS (donacija prijatelja iz Opatije) zadaća je tamo i natrag  pratiti svaku utrku, naći se najbliže u slučaju potrebe, brinuti o sigurnosti na plovnim staza…  Toliko je u tome posla i dinamike da četvorica iskusih gasilaca osposobljenih i za djelovanje na vodi, među kojima je i  zapovjednik cijele JVP Petrinja Zvonimir Ljubičić, više sati neprekidno su proveli na Kupi. Tek nakon zadnje utrke prišli su  obali i u prevrući dan rashladili u Kupi.

Kajakaše i kanuiste i njihove trenere i voditelje, domaće   mame i tate članova K-4 stalno su posluživali sokovima i sendvičima,  a prvi puta je natjecateljska mladež objedovala po svome ukusu: obrok ćavapćića, pljeskavice, pomfrita i kečapa    (spravljeno u kuhinji Mlinskog kamena u Brestu Pokupskom), a odrasli ponuđeni lovačkim gulašom iz prepune kotlenke kuhara-veterana  Antuna Tone Fukata i Slavka Franca.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here