Fast Food “Lili” već 13 dana “rastura” – danas je njihovu hranu probao i gradonačelnik

Autor:Miroslav Šantek

Prije 13 dana u Petrinji se otvorio “Fast Food Lili” – jedinstveno mjesto gdje sami izabirete komade mesa koje će vam ispeći na južni balkanski način, a ako ste ljubitelj originalnih bureka i pita kakve sigurno niste imali priliku probati (osim ako ih niste zagrizli na koordinatama Makedonije, Srbije, Kosova Albanije ili Grčke) svakako vam preporučujemo da posjetite “Lili” i dobro se najedete. Mnogi Petrinjci su to već probali. Kad se službeno “Lili” otvorio, tog jutra napisali smo priču na PS portalu o tome, a kako je taj isti PS portal daleko najčitaniji lokalni medij, dogodilo se to da je pola sata nakon objave “Lili” posjetilo nevjerojatan broj građana. Vlasnici kažu da nisu mogli vjerovati svojim očima. Stvorio se red od stotinjak metara sve do gradskog parka.

Jutros oko deset sati, Liridon Nuhi vlasnik koji u suradnji sa svojom suprugom Mihaelom i dvije radnice drži ovaj dućan pun dobre klope je ispred mene u tanjuru postavio burek sa sirom – prezicnije bi bilo reći pitu, ali nema veze. Mi Petrinjci smo sve te pite uvijek nazivali burek. U svakom slučaju, ono što sam ugledao, a zatim i pojeo, nije imalo baš nikakve sličnosti sa svim burecima ili pitama što sam ih u životu na raznim mjestima probao. Ovo je bilo na drugačiji način –  dobro. Priča ima i pozadinu i to pažnje vrijednu. Te pite ili bureke Liridon ručno radi. Dok Petrinja u 5 ujutro još debelo spava, on mijesi tijesto i priprema sve te pite od sira, krumpira, zelja, mesa…

Liridon mi je jutros poslao poruku da će i gradonačelnik Darinko Dumbović doći probati hranu koju pripremaju i doista, pojavio se i gradonačelnik kojeg su odmah poslužili, a kako je i njemu izgleda malo u ovom trenutku “dosta” mesa, odlučio se za čarobni i mirisni svijet pita.  Nakon jela zaključak mu je bio kao i svih onih tisuća ljudi koji su se ovdje najeli  – da je ovo jako, jako dobro. Prateći dugo novinarski Dumbovića znam kako njegov mozak unaprijed razmišlja, pa je usred jela, kad je skužio da je ovo jako dobra klopa i priča koja podiže ugostiteljsku i turističku ponudu, a i otvorila je i nova radna mjesta, obznanio da će se organizirati i Petrinjska pitijada. Kaže da bi obitelj Nuhi mogli biti nosioci ovog budućeg hranjivog projekta, a sve gospođe (ili gospoda) koji su porijeklom iz Bosne (baš kao i domaći ljudi), a znaju pripremati pite neka se udruže i pokažu ostalim građanima što znaju i umiju. Moramo se složiti da je ovo doista dobra ideja koja bi sasvim sigurno privukla Petrinjce.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here