“Riknula” struja – Petrinja ostala u mraku nekoliko sati

Autor:Miroslav Šantek

Sinoć oko 21,15 sve se iznenada ugasilo i utonulo u mrak. Ostalo je samo svjetlo upaljenih laptopa u mrkloj noći. Nestanak električne energije (tek tijekom noći doći će do informacija da je područje predrgađa Zagreba – cijela Velika Gorica i okolica u potpunom mraku, a da je vjerojatni uzrok kvar na postrojenju Mraclin) zagasio je sva svjetla i u Petrinji i Glini.

Nakon desetak minuta crnog mraka postalo je jasno da je negdje ispao cijeli sustav. Sjedam u automobil i vozim se kroz cijeli grad. Ulice , dvorišta i kuće su u mraku, prozori više nisu plavi od ekrana televizora, a vidjeh i ljude kako razgovaraju na ogradama svojih dvorišta. U središtu grada u mnogim lokalima i dućanima upalila se nužna, pomoćna rasvjeta, a ulice osvjetljavaju samo farovi automobila koji stvaraju nestvarnu, filmsku atmosferu. U mraku parka svijetle mobiteli, svi se raspituju što se dogodilo, gdje je kvar i kad će doći struja, ali nitko ne zna pravi odgovor.

U ovom slučaju, u ovim mračnim uvjetima koji podsjećaju kao da je neko ratno stanje proglašeno pa je potpuno zamračenje na snazi, najbolje je otići u kafić. Noć je topla, mlada, ugodno ljetna i mnogi su građani kad su shvatili da struja neće doći tako brzo odlučili prošetati do grada.

Gosti koji su naručili piće i zasjeli dok je još bilo “elektrike” su vrlo veseli i snalažljivi. Na mobitelu se našla internetska stranica stojedinice, dobra glazba je zasvirala, a podsjetili smo se i vremena ranih osamdesetih kad su ovakve stvari bile česte. Jednostavno su tadašnje vlasti zbog redukcije i štednje iskopčali struju na neko vrijeme. Tih osamdesetih je zbog nestanka struje i rođeno najviše beba. Kad si u dobrom društvu i s hladnim pivom u ruci, vrijeme brzo prođe, svi problemi nestaju i odjednom sve je zasvijetlilo. Nakon dva sata, tamo daleko na turopoljskim poljima majstori su sredili problem i zasvijetlili i naš kafić. A šta drugo napravit nego nastaviti s radom. A možda i za devet mjeseci Petrinja bude imala neki porast stanovnika.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here