Slavlje u čast Majke Božje Gorske, Majke naših stradanja: Biskup Vlado Košić blagoslovio novi kip Marije s djetetom Isusom, glavni znak budućeg novog svetišta na otvorenom

Autor Antun Petračić

Povijesno mjesto Gora ovog četvrtka bila je središte  duhovnog života petrinjskog i cijelog banovinskog kraja. U starom Marijanskom svetištu, s uspostavom Sisačke biskupije  proglašeno glavnim mjestom štovanja Isusova majke i nazvano Majka Božja Gorska- Majka naših stradanja, oduvijek se osobito slavi i štuje 10. kolovoz – Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, po čemu je titulirana i župna crkva. Na njen godišnji blagdan slilo se mnoštvo vjernika na prijepodnevnu duhovnu svečanost, a jednako i na večernju svetu misu kao i  tradicionalno cjelodnevno pučko veselje.

Od rane zore prema Gori,  iz svojih matičnih crkvi krenuli su hodočasnici-pješaci, a među njima najdalje i najranije  župljani iz Topuskog: njih 20-tak već od 4 sata ujutro na hodnju od 25 km, skupa sa župnikom p.  Goranom Rukavina i načelnikom Općine Ivicom Kireta. Ovo im je bilo prvo ovakvo hodočašće do Gora i misle ga ustaliti, kao što redovito iz Viduševca preko  Gline i do cilja u Gori državnom cestom pješače pobožni Glinjani, s kojima je od 6 sati hodao i župan sisačko- moslavački Ivo Žinić.

Već smo objavili posebnu foto-galeriju s ranojutarnjeg tradicionalnog hodočašća više stotina Petrinjaca i ostalih pridruženih cestovnih putnika, koji su sudjelovali u glavnom  euharistijskom slavlju na otvorenom prostoru ispod župne kuća. Uz biskupa sisačkog mons. Vladu Košića svetkovina je počela njegovom molitvom i blagoslovom novog bijelog kipa Marije s djetetom Isusom u naručju, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija  iz Zagreba. Zajedno sa suprugom Lindom Milić-Kršnjavi umjetnički će oblikovati cijelu unutrašnjost novosagrađene gorske crkve i budućeg vanjskog svetišta, na kojem će danas posvećeni kip dobiti središnje mjesto.

-Za sada su ovo gipsani modeli i privremenog trajanja, a predstoji nam  izrada u mramoru, stalnih i trajnih- rekao nam je T. Kršnjavi, koji je sa suprugom Lindom i djecom nazočio svetkovini  u Gori.

Njegova je ranija izjava za javnost kako mu je  “uz svece koje svakodnevno molim za njihov zagovor, najbliža  svakako Bogorodica Marija, naša Majka. Njoj sam posebno povjerio svoje srce posvetivši se njenom Bezgrešnom Srcu. Već nekoliko godina radim sa suradnicima na uređenju njenog svetišta u Gori kod Petrinje, tamo sam osmislio cjelokupni interijer crkve koji pomalo dobiva svoji konačni izgled. Kipove za svetište izrađujem zajedno sa suprugom Lindom, tako da se njezini i moji kipovi u cjelokupnoj kompoziciji lijepo povezuju i međusobno naglašavaju u različitosti naših osobnih pogleda na teme. Nadam se, kada sve bude gotovo, da će u tom prekrasnom Božjem hramu i interijer i eksterijer biti ostvareni u jednu cjelinu molitvenog prostora, svetog mjesta, koji će u bogatstvu svih oblika i materijala omogućiti lijep okvir za ljepotu i snagu liturgijskog slavlja kao i za tihe osobne molitve vjernika”.

U masi hodočasnika, podosta njih u prekrasnim starinskim narodnim nošnjama petrinjskog Pokuplja, susrećemo privremeno odseljenje Petrinjce  Roberta, Jadranku, Nou i Jana, sada na odmoru kod kuće u Novoj Cesti, kod djeda, oca I punca Josipa Čačića. Mlada obitelj već je tri godine u Irskoj, u gradu Naasu kraj Dublina, i na ništa se ne žale. Do sada su dolazili zrakoplovom zimi za Božić i  na ljeto za Veliku Gospu, a sada prvi put preko Engleske i dijela Europa doputovali Škodom – s volanom na desnoj strani.

– Brzo sam se privikao na drugačji način vožnje i život u novoj sredini. Radimo oboje, dečki  idu u školu, ne oskudijevamo ni u čemu, možemo uštedjeti, ali si i priuštiti izlete i odmor po španjolskim otocima, na  koje nikada ne bi mogli iz hrvatske persektive – priča Robert, uz navođenje niza drugih dobrih različitosti i stvarnosti između Irske i Hrvatske.

Za bolji i dostojniji život u nas založio se u propovijedi  i biskup Košić, koji će u Petrinju već ponovo danas u petak, jer u 10 sati  blagoslivlja novosagrađenu kapelu na groblju sv. Roka. U subotu pak predvodi misno slavlje svih župa svoje biskupije na desetom, jubilarnom hodočašću u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Prijepodnevu u Gori nazočio je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here