Kraljica mira i ljubavi 1996.

Autor:Miroslav Šantek

Omaleno je to zdanje. Tek nekoliko kvadrata prostora, malena građevina smještena uz samu prometnicu D37 na relaciji Petrinja – Glina, na samom skretanju prema selu Strašnik.

Mala, sićušna kapelica na kojoj iznad ulaznih vrata na pločici piše:Kraljica mira i ljubavi 1996. Vrlo je vjerojatno da ste ju krajičkom oka zamijetili, ali se nalazi baš na zavojima, raskršću i nizbrdici gdje nije prikladno zaustavljanje. Većinom godine je zaključana, ali nedavno, na sam blagdan Velike Gospe, njena vrata su se otvorila i zavirili smo fotoaparatom u to zdanje.

U prostoriji je samo mali oltar na kojem su kaleži, kip i puno cvijeća, iznad na golom betonskom zidu raspelo i četiri svete slike, limena podloga krova i dva prozora s debelim obojanim staklom čije tople boje u igri sunčevog svjetla ispunjavaju unutrašnjost. I zrak, ustajali, teški, baš kao i vrijeme što na ovom mirnom mjestu protiče. Tek ponekad se otvore vrata i uđu zvukovi jurećih automobila. Ako ikad uhvatite priliku, uđite unutra i ostanite neko vrijeme sa svojim mislima. Tiho je i meditativno.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here