Oproštaj pred odlazak za Bartolovo: Jedna roda provela je cijelo prijepodne na krovu u Dugoj ulici

 Priča Antuna Petračića 

Prirode je tako uredila: za Josipovo u ožujku dolaze, pred jesen u kolovozu uz Bartolovo odlaze! Ovo pravilo vrijedi za bijele rode ( ciconia ciconia), letjelice i prhalice našeg podneblja, stalne stanare dijela proljeća i dijela ljeta. Tada su tu oko nas vidljive, u prirodni dom  iz dalekog zimovališta u srednjoj ili južnoj Africi rodani i rode slijeću u svoja gnijezda u blizini ljudi, po dimnjacima, krovovima, stupovima i usamljenim stablima oko močvara, vodotoka, zelenila i vlage. Tu doma i na svojem izrodi se novi naraštaj, u vrućim danima mladci brzo stasaju i dobro nauče letjeti, a upravo sada u kolovoza spremaju se na dalek put.

Vozni red im je na vratima i za vratom: u subotu  24. kolovoza je blagdan sv. Bartola, oduvijek poznato vrijeme odlaska u daleke tople krajeve, na  prezimljavanje i preživljavanje, uz čekanje povratka u ovaj svoj i naš kraj!

U Petrinji su gnijezda bijele rode u blizini polja i korita Kupe i Petrinjčice, najpoznatije je takvo mjesto na električnom stupu ugla parkirališta gradske tržnice, ispred kuće i arhitektonskog ureda inž.  Davora Salopeka.

Cijelo prijepodne ove subote jedna je takva roda odmarala se   na vrhu krovišta gdje nikada nije bilo gnijezda i u kvartu preko kojeg  samo prelijeću. Mlada ptica odlučila je ostati od jutra do podneva, uredno obavila prijepodnevnu  higijenu perja i fiziološke potrebe s dva vidljiva ostatka na crijepovima. Okretala se prema sjeveru i jugu, stajala na obje pa i na jednoj nozi, mahala krilima, (naravno) klepetala, po čemu smo je i čuli  na neobičnom mjestu u Dugoj ulici br. 11. S visine i sigurnosti dolje je promatrala gusti i neprekidni subotnji auto-promet u oba smjera…

Baš se nije dala smetati.

Da  znade čitati, ispod sebe vidjela bi prometnu tablu s putnim oznakama prema Glini, Karlovcu, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici.  Ovih dana zasigurno neće na sjever prema Zagrebu, prije bi morala prema jugu do Une, pa Savom, Dunavom preko Grčke, Turske, Izraela i Bliskog Istoka do  Nila, glavnog orijentira sve do krajnjeg kraja.

Ako vjerujemo u priču  da roda donosi djecu, pa je ovo slijetanje nagovještaj toga, onda je  ova iz naše priče promašila krovište. U Dugoj ulici br. 11. živi udovica  Barbara Vukičević, a iznenadila se nenadanom letećem gostu iznad svoje glave.  Petrinjski primjerak ciconia ciconia vidjela je tek s travnjaka ispred kuće, a mi s PS portala uvijek posebno i dodatno informirani znademo kako je ova roda najavila ne jednu, nego dvije bebe uskoro  u široj obitelji, kod dviju nećakinja ove gospođe.

Rodi bijelog tijela  i crnog perja na krilima,  crvenog kljuna i u istoj boji tankih nogu, dugačkog vrata sletjeloj na  krov u Dugoj ulici, kao i svim njenim srodnicima, želimo sretan i uspješan let  do dalekog cilja.

Želimo joj isto takav  povratak i viđenje opet  nakon pola godine jer naša Petrinja ne bi bio grad bez ovih svojih pernatih letača. Slične selice i putnici-povratnici u naš kraj također su čvorak, lastavica, kukavica, slavuj…

I svima njima dobro vrijeme, orijentacije, sreće  i snage do tamo i natrag.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here