Što se to radi na Sapunarnici?

Autor:Miroslav Šantek

Ljetna je kolovoška nedjelja. Nikog nema na prostoru Doma zdravlja u petrinjskoj Lopašićevoj ulici, na nekadašnjem Naselju veljka Vlahovića, današnjoj Lopašićevoj ulici, a stari petrinjski naziv za ovaj prostor uz desnu obalu nasipa Petrinjčice bi bio Sapunarna ili Sapunarnica.

Ove zgrade napravljene davno prije Domovinskog rata su preživjele isti i jednostavno vape za energetskom obnovom. Ovdje su mnoge ordinacije  – stomatološka (tu je  i moja “zubarica”), Odjel za radiologiju i utrazvuk, medicinsko – biokemijski laboratorij, pedijatrija, ispostava HZZO… puno Petrinjaca na svakodnevnoj bazi posjećuje ovaj prostor u kojeg je županija posljednjih godina uložila dosta novca u opremanje i poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge, a prije nekoliko dana na red je došla i energetska obnova ovih objekta.

Građevinske skele su prekrile zgrade, a ravnatelj  Doma zdravlja Petrinja Zdenko Matijašec kaže da su radovi u sklopu projekta “Energetska obnova zgrada Sisačko-moslavačke županije” koji su vrijedni 2.871.487,97 kuna, a koje s 1.684.243,17 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Završetkom radova koji bi trebali biti gotovi na proljeće iduće godine, a koji obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanja postojećeg, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava kontrolnih mjerila energenata i vode, može se očekivati ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje i to za 66,08 posto, ušteda primarne energije za 56,44 posto i smanjenje štetne emisije CO2 za čak 58,62 posto, a na kraju radova došlo bi do prelaska iz sadašnjeg F energetskog razreda u C energetski razred. Ovi radovi ne smetaju pacijentima da koriste usluge doma, a valja reći i da su projektne aktivnosti sufinancirane  bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 60 do 80 posto, dok ostatak sredstava osigurava sam Dom zdravlja iz kredita HBOR-a.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here