Rambo ti si car, u gaćama tvojim je..

Autor:Miroslav Šantek

Ceca, Sandra Afrika, Dara Bubmara… sve ono što trešti iz zvučnika mnogih mladih Hrvata, a dolazi s ove ili one strane Drine se zove turbo folk. O ukusima se ne raspravlja, pa tako i o glazbenom odabiru mnogih Petrinjaca ili Siščana, ali valja spomenuti da je ime tom glazbenom pravcu dao čovjek koji se nazvao Rambo Amadeus:   “Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime.

Taj crnogorski autor, pjevač, a u zadnje vrijeme i odličan gitarista ostao je zapamćen i po nečemu za što je trebalo imati muda usred rata. Te 1992. godine održavalo se “Beogradsko proljeće”, večer zabavne i popularne glazbe, na kojoj su nastupili brojni poznati srpski estradni umjetnici. Nastup glazbenice Bebi Dol (Dragane Šarić), na završetku izravnog prijenosa, Rambo Amadeus prekinuo je riječima:

“Dobra večer, ja sam bio prinuđen da predivnu Bebi Dol prekinem zato što program na televiziji ide do pola deset uživo. Ja imam 2 minuta da se obratim naciji da kažem dok mi sviramo da padaju bombe na Dubrovnik i Tuzlu. Nećemo da zabavljamo biračko tijelo. Jebem vam mater!”

Okrenuo se i otišao. Rambo je snimio dvadesetak albuma i njegov glazbeni stil se godinama mijenjao. Danas nastupa sa svojim sekstetom i čovjek je koji voli humor kojeg obavezno prakticira na svojim nastupima. Prije nekoliko godina Rambo je nastupio u Sisku kad ga je ugostila ekipa iz Šumice i tamošnjeg SKWHATA, a ove godine Rambo Amadeus će zasvirati na V. Sisačkom Festivalu piva, 14. rujna na sisačkom korzu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here