Spomen na 598 žrtava Domovinskog rata: Petrinja ne zaboravlja ratna stradanja, a osobito krvavi rujan 1991.

Novinar: Antun Petračić  

Tijekom cijelog predstojećeg mjeseca, u Danima sjećanja 1991.-2019. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991., održat će se 15 raznih komemorativnih, vjerskih, kulturnih, sportskih i inih događanja. Glavne sadržaje toga programa utvrdila je Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje, a prijedlog   poslan Gradu Petrinja, glavnom pokrovitelju ovogodišnjih rujanskih Dana sjećanja.

Kao i do sada, središnja manifestacija održat će se 16. rujna, uz misu zadušnicu u crkvi sv. Lovre i Kolonu sjećanja kroz Petrinju do Spomenika pukovnika Predraga Matanovića i suboraca na Senjaku, gdje će se pročitati imena svih 598 poginulih i nestalih civila  i hrvatskih branitelja Grada Petrinje. Na taj dan već su pozvani, i očekuje se dolazak, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Knina Marka Jelića i drugih gostiju.

Dan prije, organizirano će se obići, uz molitvu i polaganje vijenaca i svijeća, četiri masovne grobnice u Petrinji. Slična komemoracija upriličit će se i kod masovne grobnice u Glinskoj Poljani, a misa zadušnica služiti u  Marijanskom svetištu Majke Božje Gorske u Gori.

Za 2019. godinu rujanski dani sjećanja  na branitelje i civile i razaranje Petrinje u  tome mjesecu 1991., počet će 1. idućeg mjeseca, u organizaciji djece poginulih branitelja, tradicionalnim molitveno-zavjetnim  hodočašćem u nacionalno svetište Majke Božje u Mariju Bistricu. Na godišnjica prvog oružanog napada tzv. JNA na grad 2. rujna 1991.,   uz Kupu u Nebojanu označit će se prevažno mjesto spašavanja života evakuacijom preko rijeke protjeranih Hrvata s Banovine i uskom skelom jedinog načina komunikacije stanovnika nikada okupiranog tzv. Nebojanskog džepa. Tu će se  obilježiti postavljanje sačuvane i obnovljene Skele spasa, kao trajnog spomenika iz Domovinskog rata u ovom dijelu Grada Petrinja.

HVIDR-a Petrinje organizirat će 6. rujna cjelodnevnu likovnu koloniju i izložbu ratnih fotografija Borisa Savića, a 7. rujna  masovne i u više disciplina 15. sportske igre branitelja. Djeca poginulih hrvatskih branitelja Petrinje 8. idućeg mjeseca  svojim „Svjetlom za 598 duša“, u gradskom parku zapalit će svijeću za svaku žrtvu u Domovinskom ratu.

U Mošćenici će se 21. rujna komemorirati  obilaskom svih spomen obilježja u tome mjestu i misom zadušnicom u kapeli sv. Jakova, a idući mjesec također će se  na Pobožnosti Križnog puta pješačiti i moliti po rubnim dijelovima grada Petrinje.

Klub žena UDVDR preuzeo je domaćinstvo  predstavljanja knjige Dnevnik duše ratničke,  hrvatske braniteljice Sabine Mihalić- Protulipac  iz Karlovca.

Dani sjećanja Petrinje, kao i uvijek, završit će koncem rujna  proslavom sv. Mihovila, Dana policije, te posebnim sjećanjem na pobunu Srba  28. rujna 1990. ispred zgrade policijske postaje u Mažuranićevoj ulici.

Svi detaljni događaji, nadnevci, vrijeme i mjesta zbivanja u rujnu 2019. otisnut će se  na plakatima i letcima, a javnosti objaviti početkom idućeg tjedna, dogovoreno je na sastanku Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Mimo rujanskih obveza i zaduženja u Petrinji, razgovaralo se i o odlasku 14. rujna na svečanost otvorenja novosagrađene crkve u povijesnom  Zrinu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here