Bartolovo u Hrastovici pod dojmom nestanka fra Igora Barišića: Na molitvu za dosadašnjeg župnika pozvali biskup sisački Vlado Košić i novi župnik fra Dragan Grizelj

Novinar: Antun Petračić 

Današnje slavljenje svetog Bartola, apostola, nebeskog zaštitnika župe Hrastovica, protiče u znaku misterioznog nestanka dosadašnjeg upravitelja ove župe, fra Igora Barišića, rođenog 1981. U nacionalnoj evidenciji  MUP-a Hrvatske vodi se nestalim od srijede 21. kolovoza, nakon što je u župnom dvoru u Hrastovici za primopredaje dužnosti s novoimenovanim župnikom fra Draganom Grizeljom rekao kako će se vratiti za pola sata. Od tada, do danas, gubi mu se svaki trag.

– Nemam nikakve nove informacije ni bilo kakvih saznanja-prijepodne nam je osobno rekao i sisački biskup mons. Vlado Košić, uoči predvođenja blagdanske svete mise koju je započeo pozivom na „molitvu za dosadašnjeg župnika, neobičnog nestanka“.

I novi upravitelj crkve sv. Bartola fra Dragan Grizelj  podijelio je molitvene nakane za svoga prethodnika, koji ga je trebao zamijeniti u župi u  Iloku, odakle je sada on došao.

-Velika  je briga za  fra Igora, velika je želja da se javi, pojavi, bude živ – u prvom obraćanju župljanima Hrastovice i ostalim vjernicima okupljenim na slavljenju Bartolovog kazao je D. Grizelj.

Na  službu u novoj sredini uveden je dekretom sisačkog biskupa Vlade Košića, a tekst toga imenovanja pročitao je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Novi župnik iz Iloka je premješten u  Hrastovicu, a njegovu dužnost u najistočnijem gradu Hrvatske trebao je preuzeti Igor Barišić, zadnje  tri godine duhovnik u Hrastovici. O tome, sada nestalom, sitnom i mršavom fratru, izvrsnom propovjedniku i  voditelju župer u sastavu Dekanata Petrinje, dobro uklopljenim i prihvaćenim u duhovnu sredinu, vjernici ove župe s područja  Hrastovice, Taborišta i Budičine imaju najbolje mišljenje.

Prije misnog slavlja u prepunoj  crkvi sv. Bartola, u kojoj je prvi puta na ovaj blagdan pjevao mješoviti zbor sv. Cecilija iz župe sv. Lovre u Petrinji,  uz bijeli križ u podnožju crkve u središtu Hrastovice danas je uz molitvu novog župnika i obraćanje predsjednika VMO Ivice Sigura,  minutom šutnje i polaganjem vijenaca i svijeća, odano štovanje poginulim braniteljima i mještanima. Tome dijelu programa nazočio je i gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović, uz predsjednika i potpredsjednicu Gradskog  vijeća Nenada Radoševića i Ljubicu Sodić. U komemoraciji su sudjelovala izaslanstva VMO, hrastovačkih udruga, političkih stranaka, među kojima i HSS, čiji je osnutak povijesno vezan uz ovo mjesto…

Novi župnik fra Dragan Grizelj prvu službenu svetu misu u novoj župi služit  će danas u 17 sati, a proslava Bartolovog nastavlja se u 18 sati tradicionalnim jubilarnim 20. Bartolovskim susretima folklora, u domaćinstvu KUD Hrastovačka gora i gostovanje više KUD-ova.

Program će se održati u Narodnom domu Stjepan Radić, čiji je okoliš prepun štandova za okrijepu jelom i pićem, a   ovaj godišnji blagdan tradicionalno se slavi i po dvorištima i u kućama Hrastovčana. Tako se danas prijepodne u pecani obitelji Ante i Suzane Vujnović okretalo janje na ražnju iz vlastitog tova, a objedovali   ga domaćini i gosti, rodbina iz Slovenije.

Navraćalo se i na vodu u  poznato vrelo Bartolovac usred ovog mjesta, gdje su se  rashladile i osvježile i tri hodočasnice-pješakinje iz Petrinje.

Kao i uvijek o ovakvim slučajevima, o njima i drugome zanimljivom iz Hrastovice na Bartolovo popodne, na PS portalu  slijedi zasebna priča.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here