Dimnjačar Crnković na krovu – jesen stiže dunjo moja

Autor:Miroslav Šantek

Ljeto ulazi u svoj lagani završetak. Kraj je kolovoza, temperature su visoke, kažu meteorolozi da će još ovaj tjedan biti vruće, a da idući dolazi do promjene koju će donijeti kiša i zahlađenje. Rana jesen je pred vratima, a s njom polako dolazi i sezona grijanja. Peći će ponovno grijati stanove i kuće, a iz dimnjaka će se pušiti dim koji će prekriti cijeli grad. A da bi se dobro pušilo, treba zvati majstora da na vrijeme očisti dimnjak.

A majstor je stigao rano ujutro. Već naviknut na lavež pasa koji ga iz samo njima shvatljivih razloga ne vole i ranojutarnju tjelovježbu u obliku penjanja na krov. Crn, zamazan od čađi u moju kuću došao je dimnjačar Josip Crnković, izolir trakom zalijepio otvore dimnajka,izišao na dvorište, vješto se uz pomoć ljestvi popeo na vrh krova, izvadio svoju žicu i četku i na desetak metara visine očistio moje dimnjake. Moj krov ima snjegobrane koji mu mogu poslužiti kao sigurne stepenice, ali mnogi krovovi ih nemaju. Ni njemu nije lako. Ponekad, pogotovo kad je snijeg ili kad je jako sklisko, a krov dugačak, jako strm i bez snjegobrana, nije mu svejedno. Mora paziti na svaki korak, a ponekad to zna potrajati. Sjeća se jedne zgode iz Hrastovice kad se doslovce satima spuštao s krova. No, ovaj čovjek je vrlo spretan i vrlo zaposlen. Radio je sam cijelo ljeto jer su mu njegovi dimnjačari bili na godišnjem, a sad počinje prava sezona. Pokriva cijelo petrinjsko područje i poručuje ljudima da na vrijeme očiste dimnjake da ne bi došlo do zapaljenja kojih, nažalost, svake zime bude.

Moji dimnjaci su očišćeni i spremni za “rad.”Očistio je i unutarnju cijev dimnjaka i kapu kamina i sve ubacio u vreću za smeće. Spomenuo je i prezime kud ide dalje na teren. Sjeo je u automobil i otišao. Moj Floki (dlakavo stvorenje na četiri noge i repom pasmine Hrvatskog ovčara) je lajao za njim. Tko zna zašto.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here