Zavirili smo na početak Star Film Festivala u Sisku. Zaključak – jako dobra stvar

Autor:Miroslav Šantek

Da mediji malo poguraju ovu stvar i da se slika i tekst pojavi na zaslonima mobitela i računala više ljudi, sasvim sigurno bi i ovaj filmski festival u Sisku dobio veći značaj koji, kako smo sinoć vidjeli, doista i zaslužuje.

Već 6. put mlada ekipa zaljubljenika u filmsku umjetnost osmišljava vrlo zanimljiv program kojeg su nazvali Star Film Fest i svake godine to sve izgleda sve bolje i glamuroznije. Sinoć sam kao i uvijek kad se uputim prema Starom gradu došao pješke preko željezničkog mosta i obalom Kupe se došetao do starih zidina koji su bili okupani rasvjetom reflektora, a psihodelična glazba na tragu Pink Floyda je odzvanjala kroz noćnu tišinu ovog mjesta. Električna gitara i klavijature u rukama dvojca koji je stajao na stepenicama ispred ulaza u utvrdu stvarale su vrlo lijepu zvučnu podlogu – Alen Bakarić i Sven Tomanić svirali su filmsku glazbu.

Ispred glavnog ulaza u atrij tvrđave, baš kao i na drugim i poznatijim filmskim festivalima postavljen je crveni tepih, a svi organizatori , mnogobrojni volonteri i posjetitelji su imali svog privatnog fotografa koji ih je fotografirao pri ulasku u sam atrij koji je također jako dobro sinoć izgledao – veliko filmsko platno, bijele stolice za gledatelje, upaljene svijeće na drvenim paletama za one koji žele ležati i gedati filmove, mlada i veela ekipa organizatora i zastrašujuć podatak da je na ovaj filmski festival pristiglo preko 1300 filmova iz cijelog svijeta. Još zanimljivije je da je najmanje prijava stiglo iz područja bivše Jugoslavije, a ti nevjerojatni podaci su organizatore postavili na “slatke muke”, tako da smo sinoć u natjecateljskom dijelu programa mogli pogledati osam filmova eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma od autora iz Španjolske, Nizozemske, UK, Francuske i BiH. Nakon projekcija je slijedilo druženje i nastup Stephany Stefan.

Lucija Marijanović, producentica festivala kaže da je izrazito zadovoljna prijavama autora (1350 iz cijelog svijeta), odazivom publike i organizacijiom. Ove godine uspjeli su organizirat koncert renomiranog benda Elemental i dva omercijalna filma IKEA for YU I Posljednji Srbin u Hrvatskoj, a imaju i festivalske nagrade za najbolji film u regiji, s najboljom montažom, najboljom kamerom i najbolji film po odabiru publike. Na kraju sam ju pitao dokle oni to misle raditi – dok ne ostarimo i prepustimo mladima koji dolaze iza nas ovu tradiciju.

U svakom slučaju festival traje i danas i sutra. Posjetite ga.

Home

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here