Čamci s Kupe: SK 8869 i SK 9917 spremljeni za zimovanje

Novinar Antun Petračić

Za ovaj vikend ili odmah u  prvom tjednu novog mjeseca, Zoran Vakula s HTV prognozira  završetak dugog toplog ljeta i s 1. rujnom, klimatološkim početkom jeseni, najavljuje novo „računanje“ vremenskih (ne)prilika.

Iako još predstoji „bablje ljeto“ po  iskustvu za naše podneblje znademo što  donose nova godišnja doba, čemu se ljudi već prilagođuju.  Dimnjačar Josip po Petrinji naveliko čisti dimnjake, pilar Anto od ranog jutra po dvorištima zuji svojim „banzekom“, Ankica je u frizeru upravo zaledila  nekoliko litara umaka od eko rajčica iz vlastitog vrta, a Miroslav i Domagoj na zimovanje spremili svoje kupske čamce.

Uvriježilo se: nisi Petrinjac, ako nemaš plastično, drveno ili kombinirano plovilo za naše „petrinjsko more“.  Po Kupi u ljetnoj sezoni mnogo je takvih čamaca, imaju ih ribiči i rekreativci, najviše se koriste tijekom sezone kupanja, u vodu spuštaju u travnju-svibnju, a na obalu izvlače i na sigurno odvoze u rujnu-listopadu.

Takvog  reda i pravila drže  se Miroslav sa svojim  plavo-narančastim SK 8869  i Domagoj za svoj plavo-plavi SK 9917, pa su ni za sat vremena zajedničkom prikolicom s vezišta između  gradskog kupališta i mosta kod Bresta, s plaže Florida, transportirali svoje čamce.

U sparno popodne s kraja ovog tjedna slično je sa svojim čamcem napravio i Ante, susjed na vezištu, ali s drugog dijela  Petrinje. Miroslav je svoje plovilo vratio na prezimljavanje u Dugu ulicu, a Domagoj u dvorište Modecove, paralelne s Kućerinom ulicom.  Vlasnici plovila sada su na zimsko mirovanje isto tako spremili vesla i vanjske motore- sve će to čekati do idućeg proljeća i ponovnog vraćanja na Kupu.

S ovoljetnog uživanja sa svojim čamcima ostale su lijepe uspomene i hrpa fotografija za sjećanje, a tome  je u prilog i ova fotogalerija PS portala s odvoza dva čamca na zimovališta u dva dvorišta ovih Petrinjaca.

Rijeka Kupa kraj Petrinje i za lijepu jesen  ostaje poželjno kupalište i odmorište, iako će najavljeno pogoršanje vremena prorijediti kupače i povećati transport čamaca na zimski vez . U lijepe jesenske dane na pješčane plaže uzvodno  dolazit će kupači, popularna je Florida sa svojom šumicom kao dobrim mjestom kampiranja pod šatorom, pa je tu i neizostavno roštiljanje ribe, a dobre riječne komade iz Kupe jučer popodne na žalu je čistio Korejac.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here