Prvi je rujan, onaj petrinjski

Autor:Miroslav Šantek

Fotografije:Slobodanka Boba Vuić

Za razliku od prošlogodišnjeg prvog rujna u Petrinji koji je osvanuo tmuran i prohladan, ovaj friški koji se upravo događa u našim životima je vruć i sparan. Pravi ljetni. Nedjelja je, znoj curi, piju se jutarnje kavice na terasama kafića, a sa grana drveća polako već otpadaju prvi listovi. Bit će posla za djelatnike Komunalca idućih mjeseci. U rujnu će i školske klupe ponovno oživjeti, a godišnji odmori postat će daleka prošlost.

Ali kako su nekad Petrinjci opisivali ovaj deveti mjesec, srećom je istražio i zapisao petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul i to saznanje tiskao u knjizi Blagdan i svagdan petrinjski. Evo što je Rizmaul zapisao:

Rujan je mjesec ubiranja plodova.Posljednji dani kolovoza i dani u rujnu znaju biti najugodniji.Danju nije prevruće, a noću nije prehladno. Sve dozrijeva. Svakojaka voćka u voćnjaku, kukuruz u polju i kesten u gori. Po dvorištima se namače vinsko posuđe a janje u obližnjem šljivaru tužno zableji kao da sluti berbu.

Grožđe dozrijeva. Prija mu toplina. Ako su još i noći tople, onda je vrijeme da bolje poželjeti ne možeš. Takve su noći za pune mjesečine čarobne i ugodne. Cvrčci izvode svoju poznatu pjesmu a na trenutke noćnu tišinu prekida pudar praskom puške. S drugog brijega odgovara njegov susjed. Ako je vrijeme povoljno pod konac mjeseca počinje berba. Bere se žuti ovnek, petrinjska ravnina, petrinjska belina…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here