Pjesmom i plesom proslavljena Angelska nedjelja u Viduševcu

Autor:Katica Gašljević Tomić

U nedjelju 1. rujna 2019. u Viduševcu je održana  već tradicionalna smotra izvornog folklora – 15. Angelski folklorni susreti. Šarena i raspjevana povorka koju je u crkvi blagoslovio vlč. Nikola Majcen, krenula je prema igralištu gdje se program održavao. Nazočne je u ime domaćina pozdravio Slavko Crnković, predsjednik  KUU „Viduševac“, a prigodnim su se riječima podrške obratili i gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević te župan Ivo Žinić. Uz Vidušljane, nastupile su još tri kulturno-umjetničke udruge koje njeguju narodne pjesme, plesove i običaje svoga kraja – KUD „Bobovac“, KUD „Desinec“ i KUD „Sinj“ dok  gosti iz Graberja i Pleternice nisu mogli doći iz objektivnih razloga. Svoje pjesme posvećenim čuvanju narodne baštine i ljubavi prema zavičaju s puno je emocija izrekla Fanika Marković iz Komareva. Tijekom programa povelju o bratimljenju potpisali su Vidušljani i Sinjani. Program je vodila Karmen Valenta, a na kraju je predsjednik Slavko Crnković podijelio zahvalnice najzaslužnijima koji su omogućili da se ovi Susreti održe.

Nakon završetka službenog dijela programa i nastupa kulturno  – umjetničkih udruga, posjetitelje je do dugo u noć zabavljao glazbeni sastav „Narodni dar“. Večer je konačno donijela dašak svježine pa se na otvorenom s lakoćom plesalo i pjevalo – pa koliko tko izdrži.

Proslavljena je dakle, u Viduševcu, još jedna Angelska nedjelja drugačije nego su slavili naši stari. Sklopljena su nova poznanstva, srdačno raširene ruke prijateljstva, otvoreni novi putevi… U ovim teškim vremenima, kad nas tište razne kušnje, razgaliti dušu i radovati se iz duše uz zvuke tambura,  pjesmu i ples rijetka je prilika. Željna je ova naša pusta viduševačka zemlja života i radosti…I opet kažem – baština se ne čuva lako i bez ljubavi pa je blagoslov da još ima onih koji su toj zadaći spremni dati sebe, svoje vrijeme i životnu snagu da se baš sve ne zaboravi…

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here