Na obali Kupe kod Nebojana, nasuprot Letovanića: Spašena Skela spasa!

Zapis Antuna Petračića

Prije točno 28 godina, upravo 2. rujna 1991., nakon brutalnog oružano-borbenog rušilačkog napada tzv. JNA i njihovih priljepaka odmetnutih i pobunjenih Srba, bespomoćni protjerani Hrvati s Banovine spas života potražili su preko rijeke Kupe. Kod Nebojana prema susjednom Letovaniću jedini im je izlazni put bila mala, desetak metara dugačka, a ni polovicu od toga široka metalna skela. Težila je 12 tona, na dvije obale privezana sajlom dugačkom 380 metara, najprije je pokretana silom matice rijeke i sposobnosti skelara, a kasnije s dva jaka motora od po 40 KS, koji su u 24 sata trošili 400 litara goriva. Spasiteljica civila, a i jedini način prelaska Kupe čuvara obranjenog i od neprijatelja neosvojivog tzv. Nebojanskog džepa, služila je do sredine 1992. kada je na njenom mjestu postavljen ponton Hrvatske vojske.
Poslije Domovinskog rata ova skela spasa iz jeseni-zime-proljeća 1991./1992. prepuštena je propadanju i zaboravu, sve dok je skupina mladih patriota Nebojana i okolnih sela nije odlučila obnoviti, popraviti, sačuvati i zadržati kao trajni spomenik na povijesno vrijeme i ponosne događaje.


Simbolično, jučer 2. rujna, blizu mjesta svoga pristajanja na desnoj nebojanskoj strani Kupe, Skela spasa postala je trajni spomen objekt: kao što je nekada spašavala i pomagala ljudima, sada je i sama spašena. Otvorenje je upriličeno uz Dane sjećanja 1991.-2019. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.
O upornoj namjeri i želji trajnog opstanka toga izravnog svjedoka obrane i očuvanja slobode svoga zavičaja, u ime poticatelja i nositelja ideje emotivno je govorio inicijator obnove Mario Vuić, uz zahvalu donatorima i pomagačima, osobito na potpori Mjesnom odboru Nebojana i njihovu seoskom DVD, te napose za svu pomoć gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića.
Svakodnevno, neprekidno danju-noći u smjenama skelom su upravljali Željko Tonković, Stjepan Čorak, Ivica Vancaš, Stjepan Pavlović, Marijan Kadić, Stjepan Kudlek… i sada pokojni Zvonko Radoš, Stjepan Cvetković, Pero Savić…
– Svašta smo preživjeli i doživjeli, a uvijek bili na usluzi i pomaganju civilima i braniteljima. Desio se jednom i potop preopterećene skele, a tijekom vremena dobro smo se uvježbali za svaku situaciju, pa i noćno prometovanje. Naše plovilo preuzela je Civilna zaštita u koju sam i ja prešao, a zamijenio je stalni pontonski most – sjeća se S. Čorak.
Željezni dijelovi spomen skele su vrhunski tehnološki obrađeni, korozijom je zaštićena najmanje 15 godina, a njene metalne stepenice i poklopce, uz 12 metarski stijeg za hrvatski barjak i raspelo s Isusom, besplatno je izradio vrsni domaći majstor bravar Stjepan Konrat.
Na betonske „bapke“ željeznu grdosiju svojom dizalicoma jakosti 40 tona nasadili su otac i sin Zdenko i Hrvoje Cvitaš, informativni pano s osnovnim podacima o skeli donirao je Capriccia centar, dio zemljišta za obuhvat cijelog projekta ustupio je Božidar Škofač iz prekokupskog Letovanića, a još je takvih dobrih i pozitivnih sličnih priča iz uređenja Skele spasa.


U čast ovog događaja s hrvatskim barjakom u rukama, od spomenika u Mokricama do mjesta svečanosti na samom kraju Nebojana, propješačio je ratni policajac Zvonko Horvatinec-Popaj. Slično će ponoviti i 16. rujna za središnju manifestaciju Dana sjećanja 2019., a istu će zastavu hodnjom donijeti iz Bresta do Petrinje.
Veliki dan za Nebojan i cijelo petrinjsko Pokuplje označila je skupina članica DVD nošenjem bijele majice s oznakom U srcu moj Nebojan. U obiteljskom obrtu u Sisku sve su ovakve majice izradili Suzana i Luka Miheličnik, podrijetlom iz ovog kraja.
Za povijest i budućnost, uspomenu i sjećanje na 2. rujan 2019. godinu, ostala je zajednička fotografija svih sudionika svečanosti otkrivanja Skele spasa, o kojoj će uz pomoć Grada skrbiti Nebojančani, a Božji zagovor molitvom i blagoslovom zazvao prečasni Paško Glasnović, rektor biskupijskog svetišta Majke Božje Gorske u Gori.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here